Věřící lidé míň umírají ze zoufalství

15. 5. 2020 – 22:50 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Věřící lidé míň umírají ze zoufalství
Šťastný muž děkuje bohu | zdroj: Profimedia

Ne nadarmo bývá víra pokládána za nejstarší antidepresivum. Studie z Harvardu zjistila, že kostel může sloužit jako prevence před smrtí ze zoufalství.

Víra hory přenáší. A nejen to. Může chránit před smrtí ze zoufalství.

Za ní je označována smrt zaviněná hlubokou depresí, kterou mohou způsobit třeba špatné vyhlídky na trhu práce. Důsledkem takové deprese bývá předávkování drogami nebo sebevražda. 

Smrt ze zoufalství se stala předmětem výzkumů v Americe, kde v této dekádě několik let po sobě klesal průměrný věk mužů. A po pandemii koronaviru, jejímž dopadem může být ztráta blízkých, hodnoty akcií i zaměstnání, je aktuální také na druhé straně Atlantiku.

Když je kostel prevencí

Smrtí ze zoufalství se zabývala studie T. H. Chanovy školy veřejného zdraví z Harvardské univerzity. Dospěla přitom k závěru, že náboženská víra a pravidelné návštěvy bohoslužeb mohou sloužit jako ochrana před tímto typem úmrtí.

"Zoufalství je něco, co může potkat kohokoli, kdo se potýká s vážnými problémy nebo ztrátou blízkého," řekl k práci psycholog Tyler VanderWeele z Harvardu a upozornil: "Ačkoli byl pojem smrt ze zoufalství spojován hlavně s americkými dělníky čelícími nezaměstnanosti, v poslední době to je jev zkoumaný v širším měřítku."

profimedia-0002850990 Padají akcie, k tomu ztráta práce... Zoufalí lidé v zoufalé době | zdroj: Profimedia

Spouštěčů chronických depresí a příbuzných poruch může být mnoho, a nikdo vůči nim není stoprocentně chráněn. Výzkumníci však zjistili, že aspoň částečnou ochranu může poskytnout víra.

Vyplynulo to ze studie, ve které vědci zkoumali data 66 492 žen a 43 141 mužů. U žen zaznamenali 75 úmrtí vlivem toho, co identifikovali jako smrt ze zoufalství, z toho 43 sebevražd, 20 smrtí vlivem otravy, 12 úmrtí vlivem poškození jater a cirhózou. U mužů byla čísla vyšší, mezi nimi 306 zemřelo na zoufalství, 197 z nich spáchalo sebevraždu, 6 se otrávilo, 103 doplatilo na poškození jater a cirhózu.

Víra jako antidepresivum

Zajímavá je statistika, která zohledňuje náboženskou víru. Mezi ženami, které chodily do kostelů pravidelně, byl výskyt smrti ze zoufalství nižší o 68 procent, u mužů o 33 procent.

Vědci tak upozorňují, že víra může hrát významnou roli v psychologické péči. Terapeutům, kteří jsou nyní zavaleni pacienty, by tak aspoň s částí z nich mohli pomoci duchovní.

Ne všichni psychologové nicméně se studií souhlasí. Kritici upozorňují zejména na malý zkoumaný vzorek lidí, kteří na smrt ze zoufalství zemřeli.

Dá se však předpokládat, že věřící z církví, v nichž je sebevražda zapovězeným hříchem, se více straní projevům smrti ze zoufalství. Ne nadarmo bývá víra pokládána za první antidepresivum.

----------

A pokud se deprese pokoušejí také o vás, zkuste jako antidepresivum song o naději a svobodě od Paula McCartneyho.

zdroj: YouTube

Nejnovější články