Věda konečně vysvětlila záhadu pachu z podpaží

3. 8. 2020 – 5:08 | Člověk | ave | Diskuze:

Věda konečně vysvětlila záhadu pachu z podpaží
Pot v podpaží, ze kterým jsou enzymy specifické bakterie. | zdroj: Profimedia

Výzkumníci vystopovali dosud neidentifikovaného původce nepříjemného lidského odéru. Popsali také, jak odér vzniká. Jejich objev by nám zajistit účinnější deodoranty.

Patrně jste to v minulých dnech zažili v autobuse, vlaku, tramvaji nebo v čekárně u lékaře. Všude tam, kde se schází víc lidí pohromadě, jste mohli ucítit štiplavý zápach z lidského podpaží.

V horkých letních dnech se lidé potí víc než jindy a je to znát. Ne každý používá deo-přípravky – deodoranty nebo antiperspiranty. A leckdo se potí tak, že si s tím drogistická chemie neporadí.

Proces, kterým specifický odér v podpaží vzniká, byl až donedávna záhadou. Popsali ho teprve nedávno mikrobiologové z Yorské univerzity v kanadském Ontariu.

Viníkem je enzym

Z dřívějších výzkumů vyplynulo, že za zápachem jsou kožní bakterie, pro které je naše podpaží trvalým bydlištěm.

Výzkumníci z Yorku teď identifikovali přesný typ bakterie, která za zápachem stojí. Je jím stafylokok hominis (Staphylococcus hominis). Tento drobný tvor vylučuje enzymy, které rozkládají složku našeho potu – chemickou sloučeninu Cys-Gly-3M3SH.

Snímek obrazovky (546) Bakterie produkují enzymy a ty pak při rozkladu potu vylučují sloučeniny síry. Barevně to vypadá skoro jako umělecké dílo. | zdroj: Facebook

Samotná sloučenina je bez zápachu. Jenže enzymy při jejím rozkladu vylučují sloučeniny síry – thioalkoholy (thioly). A právě ty jsou zdrojem zápachu – nejen u člověka ale třeba také u tchořů nebo skunků.

Účinnější deodoranty?

Vědci z Yorku upozorňují, že jejich objev může pomoci při vývoji nové generace účinnějších deo-přípravků, které bude možné zaměřit na chování konkrétní bakterie.

"Náš výzkum představuje novou úroveň poznání, jak specifické mikroby biochemicky přispívají k zápachu, což je nezbytný předpoklad pro cílenější strategie k potlačení tělesného pachu," píšou v závěru své výzkumné zprávy.

Výzkum byl zveřejněn v magazínu Nature.

profimedia-0295442595 e Nový objev pomůže tvůrcům deodorantů. | zdroj: Profimedia

Nejnovější články