Úžasná iluze, ze které zaručeně ztratíte balanc

21. 6. 2020 – 18:00 | Technologie | ave | Diskuze:

Úžasná iluze, ze které zaručeně ztratíte balanc
Klamavá podlaha, která je ve skutečnosti rovná | zdroj: Casa Ceramica

Zpravidla věříme tomu, co vidíme. Proto také říkáme "viděl jsem to na vlastní oči". Opravdu ale můžeme na svůj zrak spoléhat?

O tom, že svět vnímaný očima nemusí odpovídat realitě, se můžete koneckonců přesvědčit na internetu, kde najdete hromadu obrázků s optickými iluzemi. Vaše oči je snímají, ale mozek je vyloží jinak, než jsou zobrazeny. To je ale internet...

Důvtipní zaměstnanci firmy Casa Ceramica v anglickém Manchesteru, která se specializuje na špičkovou italskou keramiku, se rozhodli, že optickou iluzi (optický klam) použijí ve firemním prostředí a s firemními výrobky. Na podlahu vchodu do hlavní haly položili dlažbu, která dokáže návštěvníky vyvést z míry. (Přesvědčte se v galerii.)

Když otevřete dveře, můžete si připadat jako Alenka v říši divů. Před vámi se objeví prohlubně i vyvýšeniny, které navodí hrozbu pádu. Zpomalíte, kličkujete, opatrně našlapujete, přitom dáváte pozor na rovnováhu. Až do chvíle, než si uvědomíte, že si z vás podlahář vystřelil.

Vše je optická iluze. Podlaha ze čtyř stovek kontrastních dlaždic nařezaných vodním paprskem je ve skutečnosti dokonale vodorovná. (Dokazuje to následující video.)

zdroj: YouTube

Manchesterská filiálka Casa Ceramica už několik typů klamavých podlah prodala svým klientům. Jsou prý paradoxně bezpečnější než běžné podlahy, protože nutí lidi zpomalit a neběhat po chodbách.

Ke zpomalení – tentokrát ne chodců, ale aut – slouží zase působivé klamavé přechody z pruhů, které řidič vidí, jako by se vznášely ve vzduchu. Několik "levitujících" pruhů pro chodce už postavili v islandském Reykjavíku, ale i v některých evropských městech, anebo v novozélandském Dunedinu.

zdroj: YouTube

Zbývá ale vědecké vysvětlení optických iluzí. Biologové je mají po ruce už několik desítek let: Na vině jsou zrakové receptory.

Nikdo není dokonalý

... praví starý svůdník Osgood Fielding III. na závěr filmu Někdo to rád horké. Je to poučka, kterou se dají vysvětlit všechny optické iluze.

Vědecky vzato, receptory, kterých je na oční sítnici na 130 milionů, nám umožňují zpracovat zrakové vjemy. Jsou propojeny mezičlánky s nervovými vlákny, která se spojují do zrakového nervu.

V místě, kde zrakový nerv opouští oko směrem k mozkové kůře, se nachází dvoumilimetrové místo, kde žádné receptory nejsou. Říká se mu slepá skvrna. A právě ta způsobuje, že občas vidíme věci nesprávným (nedokonalým) způsobem.

Zmíněné dva příklady optických iluzí patří do kategorie perspektivních klamů. Většina z nich se dá vysvětlit takto:

Pokud si budeme před očima držet ruce a jedna z nich bude natažena úplně a druhá částečně (do poloviny), budou nám ruce připadat stejně velké, protože náš mozek si pamatuje, že jsou stejné. U dlaždic, které nemá zafixovány v paměti, si však zakřivení jejich tvaru zjednodušeně a mylně vyloží jako zakřivení prostoru.

Z toho každopádně plyne poučení: Nespoléhejte na to, co vidíte.

Zdroje:
iceland.for91days.com, Casa Ceramica

Nejnovější články