Univerzální vakcína proti chřipce testována na lidech

27. 10. 2019 – 15:09 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Univerzální vakcína proti chřipce testována na lidech
Boris Johnson při letošním očkování proti chřipce v premiérském sídle v londýnské Downing Street | zdroj: Profimedia

Sezónní chřipku pokládáme za běžnou věc. Jenže kdoví, zda se už neblíží její konec.

Chřipka není žádná banální nemoc. Ročně zabíjí desítky milionů lidí – ať už přímo nebo nepřímo (tím, že zhorší zdravotní kondici lidí trpících jinými zdravotními problémy).

Proti hrozbě chřipky neexistuje univerzální lék, dokonce i vakcinace je efektivní jenom dílem. Rok, co se rok chřipka mutuje do nových druhů a je tak třeba vyvíjet nové vakcíny.

Vakcíny navíc vznikají z predikovaných dominantních druhů pro daný rok – očkování tak zdaleka nemusí být stoprocentně účinné, protože během jeho vývoje a výroby se může chřipka pozměnit.

zdroj: YouTube

Vakcinace je mezi léky na chřipku jen jednookým mezi slepými. Snad ale brzy prokoukne víc.

Nadějné testy

Tým výzkumníků několika newyorských institucí pod vedením profesorů Petera Palese a Floriana Krammera hlásí vítězství v dílčí bitvě za univerzální vakcínu proti chřipce. Není vyhráno, ale jejich lék už podstoupil první fázi klinického testování, tedy malý test přímo na lidech.

Při něm byla jejich látka testována na zdravých dobrovolnících, tedy lidech, kteří nebyli infikováni chřipkou – výzkumníci přesto nezjišťovali jen potenciální neškodnost jejich látky. Měřili také hladinu protilátek, které by látka měla vytvářet a které napomůžou imunitnímu systému v další obraně proti chřipkovým virům.

profimedia-0389535096flucell Na první pohled vypadá hezky, v těle vám však udělá paseku. Kolorovaný elektronový mikrograf lidské buňky infikované virem chřipky H3N2 | zdroj: Profimedia

Na konci studie se ukázalo, že vakcína přiměla tělo vyrábět protilátky, které by potenciálně nebyly efektivní jenom proti současnému druhu chřipky, ale i dvěma starším druhům. Předběžný předpoklad všeobecné vakcíny proti chřipce tedy splněn byl.

Další kola klinického testování teprve budou muset určit, jak efektivní tato vakcína bude. Pokud bude její aplikace dosahovat všeobecné, ale malé účinnosti v obraně organismu, budou se výzkumníci opět muset vrátit k vývoji.

Tento výzkum hledající univerzální vakcínu není jediný. Stejně jako většina "konkurenčních" týmů se i tentokrát výzkumníci zaměřili na lék, který by zaciloval glykoproteiny na povrchu chřipkových virů.

To je ale mimořádně obtížné, protože glykoproteiny jsou stabilní asi jako dubnové počasí. Skládají se ze dvou komponentů, které se přirovnat k běžné houbě – vně z virové částice trčí klobouk hub, které jsou s částicí samotnou spojeny tření.

Většina sezónních vakcín cílí na klobouk glykoproteinu, protože je to snazší. Dostat se ke třeni je složitější. Jenže zatímco klobouky mutují rok od roku, třeň je skoro neměnná. Takže by na ni měla fungovat vakcína univerzální.

Základní problém je však už titěrná velikost, kterou se musejí protilátky ke třeni (nota bene přes klobouk) glykoproteinu dostat. Při tom všem je navíc stále třeba hlídat, aby byla výsledná imunizační látka nejen funkční, ale i bezpečná.

Krok kupředu

Nynější první fáze klinických testů je tak objektivně velký krok kupředu na všech z daných polí výzkumu univerzální vakcíny. A platí to, i pokud další fáze ukáží, že očkování funguje jenom slabě.

Základy pro univerzální vakcínu tím budou položeny, a stavět na nich bude i další vývoj univerzální vakcíny, která by mohla učinit přítrž každoročním milionům obětí.

Studie byla publikována v časopise The Lancet Infectious Diseases

Nejnovější články