Unikátní video: Na dně Čukotského moře se prohánějí obří medúzy

25. 10. 2017 – 14:33 | Příroda | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Unikátní video: Na dně Čukotského moře se prohánějí obří medúzy
Talířovka pacifická je známá také jako hnědá medúza | zdroj: Profimedia

Hluboko na dně mrazivého Čukotského moře žijí pod ledem tvorové, které tam vědci rozhodně nečekali. Unikátní video zachytilo obří arktické medúzy.

Video z oblasti nedaleko aljašského města Barrow vědce z Kolumbijské univerzity překvapilo - nečekali, že během arktické zimy spatří zrovna medúzy, natož v jejich dospělé fázi. Předpokládali, že podmořské podmínky během zimního období jsou pro tyto žahavce natolik tvrdé, že dokážou přežít jen ve svém prvním stadiu polyp.

Studie publikovaná v odborném magazínu Marine Ecology vychází z pozorování mezi lety 2011 a 2014. Její vedoucí, mořský biolog Andy Juhl, se domnívá, že medúzy talířovky pacifické (Chrysaora melanaster) jsou schopné pod ledem ve vodě o teplotě jen kousek nad bodem mrazu přežít ve svém dospělém stadiu i několik let.

Tlustá vrstva ledu je zřejmě chrání před změnami na povrchu a studená voda jim zpomaluje metabolismus, jako by se nacházely v lednici. Nepotřebují tedy ani tolik potravy. 

Juhlův tým věří, že studie přispěje k pochopení, proč se na Aljašce v průběhu roku tak výrazně mění počet medúz a jaký vliv na jejich populaci bude mít globální oteplování. 

zdroj: YouTube.com

Zdroje:

Nejnovější články