Svět opustil vynálezce, který měnil způsob, jakým posloucháme hudbu

11. 3. 2021 – 9:02 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Svět opustil vynálezce, který měnil způsob, jakým posloucháme hudbu
Lou Ottens se svým vynálezem. | zdroj: Profimedia

Zemřel Lou Ottens. Osvícený muž, který dal světu úžasnou věc - audiokazetu.

Jméno nenápadného a skromného Holanďana Lou Ottense vám patrně nic neřekne. Byl to přitom inovátor a vynálezce, který v roce 1963 přivedl na svět analogovou zvukovou kazetu – šikovnou věcičku, které se prodalo víc než 100 miliard kusů.

Menší než krabička cigaret

První Ottensovu audiokazetu představila firma Philips  pod sloganem „menší než krabička cigaret“ na veletrhu elektroniky v roce 1963.

Ottens, který vedl dvanáctičlenný vývojový tým Philipsu, neměl tušení, že obyčejná plastová krabička s magnetickým páskem převratným způsobem změní způsob poslechu hudby. Předpokládal, že bude používána jen do přenosných magnetofonů, u nichž nejsou velké požadavky na věrnost záznamu. Jenže kazety se podařilo vylepšit tak, že byly schopné zaznamenat zvuk v hi-fi (high fidelity) kvalitě.

profimedia-0169156700 Kazeta na přehrávači. | zdroj: Profimedia

K nápadu na audiokazetu přivedla Ottense obtížná manipulace s rozměrnými cívkami magnetických pásků u tradičních magnetofonů. Pásek se u nich musel pracně nasoukat do mechaniky a ručně zakládat do protilehlé cívky.

Společnost Philips, pro kterou pracoval, paradoxně Ottensovu vynálezu zpočátku příliš nevěřila. Ihned se však pro něj nadchla japonská Sony, která od Philipsu koupila patent na mechaniku patentovanou Philipsem a z její kazety se stal světový standard.

Od analogu k nulám a jedničkám

Pro Ottense kazetami nic neskončilo. V sedmdesátých letech významně přispěl k vývoji digitálního CD systému.

Zemřel tak, jak žil - tiše a nenápadně, v sobotu ve věku 94 let. Odešel ze světa v době, kdy  se vrací zájem o audiokazety a jejich prodej v Evropě roste. Sám Ottens ale byl k jejich návratu skeptický. „Zvuk CD nepřekonají,“ řekl v jednom z posledních rozhovorů.

Zdroje:
ČTK, DutchNews.nl

Nejnovější články