Stojí svět na prahu pandemie koronaviru?

23. 1. 2020 – 8:10 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Stojí svět na prahu pandemie koronaviru?
Obyvatelé Hongkongu s ochrannými rouškami proti koronaviru, který se rozšířil z čínské provincie Wu-chan | zdroj: Profimedia

Nový druh koronaviru se šíří z Číny a dorazil už do Evropy. Lékaři ho zatím neumí léčit. Biologové předpokládají, že vir přeskočil z netopýra na hada a z hada potom na člověka.

Stovky (možná i tisíce) nemocných, mnozí z nich v kritickém stavu. Desítky (možná už stovky) mrtvých. Desítky milionů lidí v karanténě. Nový typ koronaviru, který se šíří v Číně a také - z Číny, straší svět.

Zakázané město 

Jedenáctimilionové město Wu-chan ve střední Číně, kde nákaza koronaviru 2019-nCoV propukla , čínská správa uzavřela. Není možné se z něj dostat autobusem, vlakem, ani letadlem. Co víc ve městě nejezdí autobusy, ani metro. Zastavily se i trajekty.

Omezení pohybu platí také pro obyvatele několika dalších měst v provincii Chu-pej, jejímž je Wu-chan správním centrem. Celkem platí zákaz cestování, fakticky karanténa, pro 90 milionů lidí. 

Za zdroj nákazy je označováno jedno z tamních tržišť, kde se prodávají především ryby, ale i jiné druhy zvířat, včetně netopýrů, kteří jsou pokládáni za hlavní rezervoár koronavirů.

"Na počátku byl zvířecí vir, který se začal šířit mezi lidmi," řekl televizi CNN virolog Leo Poon z hongkongské univerzity, kde vir poprvé identifikovali. 

Vědci tentokrát pokládají za zdroj přenosu viru na člověka hady – čínskou krajtu či čínskou kobru. Shoduje se na tom trojice profesorů mikrobiologie a molekulární genetiky Tchaj-tchao kuo a Šou-Ťiang Kao z Pittsburské univerzity a Kuang-siang George Luo z Alabamské univerzity.

profimedia-0494366001 snake Máte chuť na hada. Prodavač ho nabízí na čínském trhu | zdroj: Profimedia

Vědci to zjistili analýzou a srovnáním sekvence 2019-nCoV s bílkovinnými kódy z koronavirů nalezených v různých zvířecích hostitelích. Překvapivě zjistili, že proteinové kódy v 2019-nCoV jsou nejvíce podobné kódům v tělech hadů.

Zprávy naznačují, že hadi, kteří často loví netopýry, se na trhu ve Wu-chanu také prodávali. 

Kdy ho zastavíme?

Nový typ koronaviru (viru, který má obal ve tvaru sluneční korony) už zaznamenali už ve čtrnácti čínských provinciích, v Hongkongu, Macau, Japonsku, Thajsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu, Malajsii, Singapuru, Austrálii i na západním pobřeží Spojených států a tři případy se objevily ve Francii.

Kvůli šířící se nákaze, která způsobuje dýchací potíže a má příznaky podobné chřipce, mimořádně zasedá vedení Světové zdravotnické organizace (WHO). Organizace může v reakci na koronavir vyhlásit karanténu, nařídit uzavření hranic anebo omezit mezinárodní dopravu.

zdroj: YouTube

Situace vypadá dramaticky. Mrtvých i nakažených přibývá. Máme důvod bát se případné pandemie?

Co vlastně o chorobě víme?

Odpověď zní: Zatím víme příliš málo.

To málo, co se ví, je příbuznost koronaviru s původci choroby SARS. Sekvenovaný genom viru odpovídá viru SARS-CoV zhruba ze 70 procent.

SARS se zejména ve východní Asii šířil v letech 2002 až 2003. Nakazil přes osm tisíc lidí a zanechal za sebou více než 600 obětí.

Nákazu se však podařilo poměrně brzy zastavit. Odborníci doufají, že se tento scénář podaří zopakovat.

Jako kostky domina

Na letištích, kam přilétají letadla z Číny, zejména z Wu-chanu, teď měří termokamerami tělesnou teplotu pasažérů. Oddělují prostory pro pasažéry z oblastí postižených koronavirem.

Je potvrzeno, že nemoc se šíří přenosem mezi lidmi. Při stovkách nemocných se prozatím zdá, že mortalita koronaviru je poměrně nízká. Oběti si vybírá zejména mezi starší populací a imunitně oslabenými jedinci.

Schopnost viru šířit se vzduchem není velká. Na palubě letadel zatím virus neudeřil. Nikdo z pasažérů, kteří cestovali s nakaženou ženou z Pekingu do jihokorejského Soulu, nebyl nakažen.

Je však otázkou, zda nejsou optimističtější predikce dělány na základě nedostatečných dat. To málo, co o novém koronaviru víme, může prozrazovat pouze část jeho podstaty.

profimedia-0493952923 vir control M Měření teploty pasažérů z Číny na letišti v malajsijském Kuala Lumpuru | zdroj: Profimedia

Ve středu čínská Národní zdravotnická komise oznámila, že zaznamenala 440 infikovaných. Lidový deník, který vydává vládnoucí komunistická strana, psal ve stejný den o 473 nakažených a agentura China Daily nakonec tohle číslo večer zvýšila na 544. Ve čtvrtek ráno informovala o 620 případech.

Německá agentura DPA, která se odvolala na zdroj z čínského ministerstva zdravotnictví, oznámila, že onemocnění způsobené virem se rozšířilo do 14 z 22 provincií země.  

Je patrné, že počet nakažených v Číně je podstatně vyšší. A ještě poroste.

"Situace ve Wu-chanu je podle všeho velmi vážná. Čínské úřady vypouštějí informace postupně a je velmi pravděpodobné, že ještě neznáme celý rozsah," vypověděla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

A ještě jedna špatná zpráva: Národní zdravotnická komise přiznala, že koronavir mutuje, což ztěžuje zastavení epidemie.

Nebezpečí roste

Koronavir udeřil krátce před příchodem nového lunárního roku. V době volna, které připadá na 24. až 31. ledna, budou Číně cestoval stovky milionů lidí. Nebezpečí rozšíření nákazy tak prudce vzroste. Čínští představitelé se ho snaží omezit tím, že ruší veřejné oslavy.

Existují v zásadě dvě možnosti: Buď se koronavir podaří v Číně zastavit, anebo tamní epidemie přeroste v celosvětovou pandemii.

Doufejme v první variantu.

Zdroje:
cnn.com

Nejnovější články