Štědrý večer ozáří úplněk! Poprvé po 38 letech

16. 12. 2015 – 14:43 | Vesmír | roj | Diskuze:

Štědrý večer ozáří úplněk! Poprvé po 38 letech
Letos nastane vánoční úplněk (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Letos poprvé po 38 letech ozáří vánoční oblohu Měsíc v úplňku. Naposledy se jím mohli při rozbalování pokochat lidé v roce 1977 a pokud ho prošvihnete, šanci budete mít až za dalších 19 let. To je sice dlouhá doba, ale pořád snesitelná. O vánočním zatmění měsíce se nám totiž může leda tak zdát. Nastane až ve 26. století.

NASA vytvořila kalendář Měsíčních zatmění až do roku 3000, aby se i následující generace mohly připravit na to, kdy v noci koukat na oblohu a čekat krásnou podívanou. Jev to je poměrně častý, ale pokud byste chtěli vidět nějaké o Vánocích, máte smůlu.

Jestliže je úplněk na Štědrý den vzácným úkazem, není to nic proti lunárnímu zatmění ve stejný den. Toho nejbližšího se ale nedočkáme my ani naši potomci. Na Vánoce zmizí Měsíc za stínem Slunce až 25. prosince 2531. Zato však lidé z 26. století uvidí hned tři vánoční zatmění Měsíce - po roce 2531 nastane ještě v letech 2550 a 2596. Většina z nich tak bude mít šanci vidět všechny tři.

Měsíc v úplňku nebo jeho zatmění krásně zpříjemní vánoční atmosféru, ale co takhle vánoční zatmění Slunce? Toho se sice také nedočkáme, ale přece jen přijde o něco dřív než to lunární - podle NASA nastane, byť jen částečné, "už" v roce 2307. 

Zdroje:
Vox

Nejnovější články