Speciální radar z NASA 'slyší' tep srdce obětí závalů

11. 5. 2015 – 13:15 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Speciální radar z NASA 'slyší' tep srdce obětí závalů
Kam nemůže záchranářský pes, tam musí radar | zdroj: USAID

Historie je plná neuvěřitelných příběhů lidí, kteří po přírodních i uměle zaviněných katastrofách skončili zavaleni pod hromadami suti, a vydrželi tam celé dny. Podobné příběhy už dorazily i z Nepálu, kde po tragickém zemětřesení pomáhá také technologie z NASA.

Původně byl přístroj, přezdívaný FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response), určen k hledání známek života na vzdálených exoplanetách. Ke svým vesmírným cílům vysílá mikrovlny, jejichž odražený signál posléze důkladně proklepne složitý algoritmus.

Ten dokáže v záplavě odraženého šumu rozeznat i ty nejjemnější detaily – a tak chytré hlavičky z laboratoře JPL napadlo, že by mohl rozeznat i tep srdce nebo dech člověka, uvězněného pod závalem.

NASA zdroj: NASA

Přesně to FINDER předvádí v první ostré akci: záchranáři v jedné z nepálských oblastí, postižených zemětřesením z konce dubna, obdrželi dva prototypy, díky kterým už se povedlo zpod suti zachránit čtyři muže.

Radar „vidí“ až do hloubky kolem devíti metrů, ale záleží na materiálu, skrze který mikrovlny procházejí. Pokud jde o neporušený beton, dosah se snižuje na zhruba šest metrů, v otevřeném prostoru je to naopak metrů až třicet.

Jde o další z mnoha příkladů, kdy technologie, vyvíjená pro průzkum vesmíru, pomáhá i tady na Zemi.

Zdroje:

Nejnovější články