Slunce, jak jste je ještě neviděli. Zblízka v časosběrném videu

1. 7. 2020 – 16:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Slunce, jak jste je ještě neviděli. Zblízka v časosběrném videu
Slunce "očima" Observatoře sluneční dynamiky | zdroj: Profimedia

Pohledy na Slunce, které vám zůstávaly utajeny, zpracovala americká vesmírná agentura NASA do pozoruhodného videa.

Z našeho pozemského pohledu to je pořád stejné, oslňující, homogenní, nudné kolo líně se posouvající po obloze. Z pohledu teleskopu však vypadá jinak – jako bouřlivá vybuchující koule, která chrlí hmotu i nabité částice a jejíž povrch se neustále proměňuje. 

Takovou podívanou vám poskytne časosběrné video z dat Observatoře sluneční dynamiky (SDO), která snímkuje naši hvězdu z oběžné dráhy Země. Zachycuje pozorování od 2. června 2010 do 1. června 2020. 

Co se 'schumelilo' na Slunci

Observatoř od začátku své činnosti před deseti lety pořídila 425 milionů snímků Slunce a na Zem poslala 20 milionů gigabajtů dat.

Samotné video, jehož soundtrack Solar Observer složil hudebník Lars Leonhard, se skládá z 87 tisíc snímků. Deset let sledování Slunce je stěsnáno do hodinového záznamu. V každé sekundě je obsažen jeden den pozorování. 

zdroj: YouTube

Na záběrech vidíte, jak se kroutí a kříží tryskající proudy plazmatu. V čase 6:20 je patrná obrovská erupce v srpnu 2012, v 12:24 můžete vidět před Sluncem Venuši a v 26:39 zase aktivní oblasti, které se slily do útvaru připomínajícím halloweenskou vyřezávanou dýni. V jeden okamžik dokonce není vidět vůbec nic. Je to důsledek výpadku kamery.

A ještě k otáčení Slunce, které je na zrychleném časosběrném snímku patrné. Zdá se vám, že každá část hvězdy rotuje jinak? 

Není to klam. Slunce se otáčí diferenciálně, nestejnoměrně. Na rovníku se otočí o 360 stupňů za 25 pozemských dnů, u pólu trvá otočka o deset dnů déle.

Důvod je nasnadě: Slunce tvoří plazma, jehož skupenství se dá přirovnat k husté a žhavé polévce. V jádru je desetkrát hustší než olovo a jeho teplota dosahuje 15 milionů stupňů Celsia.

Když si hvězda odplivne...

V dalším videu se můžete podívat zmíněnou na erupci z 31. srpna 2012 ve větším přiblížení a v delším (pomalejším) záznamu. Koronární hmota na snímku letí rychlostí 1300 kilometrů za sekundu. 

Tento úkaz dokládá, jaká nepředstavitelná energie se ve Slunci nachází. Naše hvězda je vlastně gigantický termonukleární reaktor, který vyrobí 380 000 trilionů megawattů energie. 

zdroj: YouTube

Při erupci, kterou vidíte, se uvolnila energie ekvivalentní více než miliardě megatun trinitrotoluenu. To odpovídá energii z výbuchu zhruba milionu pozemských sopek. 

Přesvědčivý důkaz, že Slunce je vládcem sluneční soustavy.

Informace o činnosti Observatoře sluneční dynamiky naleznete tady.

Zdroje:

Nejnovější články