Skotští vědci vypěstovali první orgán v těle zvířete

25. 8. 2014 – 16:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Skotští vědci vypěstovali první orgán v těle zvířete
Brzlík je funkční především v raném věku a s nástupem dospělosti jeho aktivita utichá | zdroj: wikipedia

Když potřebujete ledvinu nebo srdce k transplantaci, potřebujete také jejich dárce. Tuhle praxi ale mění pokrok ve výzkumu kmenových buněk, ze kterých se podařilo poprvé v historii vypěstovat orgán přímo v těle laboratorní myši.

Šlo konkrétně o brzlík, sloužící k dozrávání jednoho z druhů bílých krvinek, tzv. T-lymfocytů. Vědci z Edinburské univerzity nejprve odebrali kmenové buňky z myšího embrya a následně je geneticky naprogramovali tak, aby z nich v hositelském těle vyrostl kýžený orgán.

To se skutečně podařilo a šlo prý překvapivě přímočarý proces. Brzlík je přitom orgánem, který se svým chováním zásadně liší od další tkáně: funguje v podstatě jako „zkouška z dospělosti“ pro daný druh krvinek, jejichž schopnost rozpoznat spřátelené molekuly od cizích je v brzlíku otestována a vadné krvinky čeká buněčná smrt.

T-lymfocyt zdroj: wikipedia

Uměle vypěstovaný brzlík tohle všechno zvládl na výbornou a může se tak stát předvojem složitějších orgánů: rakouští vědci už vloni vypěstovali jakýsi mini-mozek, odpovídající vývojovému stádiu devítitýdenního lidského plodu.

Celé odvětví čeká složitá etická debata, ve které ale nelze zapomínat na skutečnost, že uměle vypěstované orgány budou zachraňovat životy tam, kde dárci scházejí.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články