Sjezdovka na střeše? Najdete ji ve střední Asii

5. 1. 2016 – 16:29 | Technologie | roj | Diskuze:

Sjezdovka na střeše? Najdete ji ve střední Asii
Slalome House bude zdobit panorama kazašské Astany | zdroj: Shokhan Mataibekov Architects

Futuristické panorama kazašské metropole Astana by mohl doplnit originální bytový dům Slalome House s více než 300 metrů dlouhou sjezdovkou na střeše. Přestože dům ještě nemá investora, architektonické studio vyjednává hned s několika. 

I když Astana patří mezi nejchladnější města na zemi a teplota v zimě většinou nevystoupí nad minus 20 stupňů, milovníci lyžování mají nejbližší sjezdovky čtyři hodiny autem. Někteří obyvatelé města se tak spojují a vytvářejí si malé sjezdovky.

To přivedlo architekta Shokhana Mataibekova ze stejnojmenné architektonické kanceláře k nápadu vytvořit dům, který by problém s nedostatkem sjezdovek vyřešil.

Jednadvacetipatrový bytový dům by měl postupně se svažující střechu, kterou by mohli lidé využívat pro lyžování. A to celoročně - v zimě není o sníh nouze, v létě by ji pokrýval speciální umělý sníh. V noci bude navíc fungovat umělé osvětlení.

Na vrchol sjezdovky se lyžaři dostanou panoramatickým výtahem, takže se budou moci kochat i panoramatem města.

"To z budovy udělá jedinečný orientační bod pro město a přiláká turisty z celého světa," věří projektu Mataibekov. 

Spodní patra nabídnou prostor malým obchůdkům a restauracím, ve vyšších se počítá s 421 třípokojovými byty a apartmány. 

Se Slalome House se studio Shokhan Mataibekov Architects dostalo do finále singapurského Světového festivalu architektury v kategorii rezidenční bydlení. 

Náklad na jeho výstavbu odhaduje Matiabekov na zhruba 70 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) a investora zatím shání. Má ale už několik zájemců. 

I když, nebo spíš právě proto, že je dům tak futuristický a originální, má velkou šanci na to, že skutečně vznikne. Astana je totiž plná moderních a leckdy právě futuristických budov - některé vypadají třeba jako létající talíř, pyramidy nebo třeba lízátko.

Zdroje:

Nejnovější články