Rádi prokrastinujete? Zkuste to u označování zvířat v Serengeti

10. 6. 2015 – 16:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Rádi prokrastinujete? Zkuste to u označování zvířat v Serengeti
Dobrý den, označili byste mě jako lvici, prosím? | zdroj: Snapshot Serengeti

Sedíte u počítače, čas se táhne a do práce se vám nechce. Co takhle se zabavit něčím užitečnějším, než je zevlování po sociálních sítích? Unikátní projekt je zábavný, poučný a ulehčí nejenom zoologům.

Pomáhat vědě zábavnou formou z pohodlí domova, to zní až podezřele lákavě. Přesně něco takového ale umožňuje projekt Snapshot Serengeti, skrze který jsou dobrovolníky z celého světa identifikovány snímky z 225 kamerových pastí na území tanzanského národního parku.

Na fotografiích, které vám servíruje webová stránka, rozpoznáváte jednotlivá zvířata a označujete také jejich počet i chování. Bojíte se, že na něco takového nedisponujete dostatečnými zoologickými znalostmi?

Snapshot Serengeti zdroj: Snapshot Serengeti

Nebojte! Trumfem celého projektu je systém nápovědy, díky které se snadno doberete ke správnému určení fotografovaných zvířat. Jak se v ní orientovat vás naučí zkušební snímek na úvod a dál už máte volné pole.

Z přebírání fotografií se stává chytlavá detektivní práce, u které lze strávit klidně celé odpoledne. Odměnou je pak nejenom dobrý pocit a lepší orientace v africké fauně, ale také některé opravdu výjimečné momentky.

Snapshot Serengeti zdroj: Snapshot Serengeti

Pokud si říkáte, že nechat určování na veřejnosti znamená vystavit se neplechám vtipálků nebo prostě omylnosti lidí, kteří nerozeznají zebru od žirafy, i s nimi projekt počítá: jednotlivé fotografie vždy hodnotí více dobrovolníků, aby se výsledky zprůměrovaly a došlo k vyloučení zaměrných či nechtěných „úletů“.

Jestli vás Snapshot Serengeti zaujme, neváhejte se také podívat na další projekty, fungující v rámci portálu Zooniverse. Ten nabízí i takové lahůdky, jako je průzkum mořského dna, sledování počasí na Marsu nebo listování deníky vojáků z 1. světové války.

Zdroje:

Nejnovější články