Prolistujte nejzáhadnější knihu historie

31. 10. 2014 – 19:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Prolistujte nejzáhadnější knihu historie
Astronomické nákresy, nebo jen náhodné shluky symbolů? | zdroj: Yaleova univerzita

Její stránky už několik staletí nedají spát všem milovníkům záhad. Zuby si na ní vylámali nejzdatnější luštitelé kódů i nejvýkonnější kryptografické počítače. Chcete zkusit své štěstí a přijít na kloub záhadě, která možná vůbec nemá řešení?

Řeč je o tzv. Vojničově rukopisu, pojmenovaném po kupci, který přes dvou set stránkový rukopis získal v roce 1912. Pomocí radiologické datace bylo určeno, že rukopis pochází ze začátku 15. století a nejedná se tedy o moderní podvrh. Co ale obsahuje? Výborná otázka!

Text rukopisu tvoří neznámé písmo a vše doprovázejí často zcela bizarní ilustrace neznámých rostlin nebo astronomických těles a jevů. Letmý pohled by napovídal, že jde patrně o nějakou encyklopedii nebo atlas, ale zůstává nevyřešeno, čeho vlastně.

Vojničův rukopis zdroj: Yaleova univerzita

Rukopis měl poměrně bohatou historii, ve které nechybí zásadní česká stopa: prvním z řady doložených majitelů byl pražský alchymista ze 17. století, Jiří Barš, a spekuluje se, že rukopis prošel sbírkou krále Rudolfa II., jehož dvorní alchymista John Dee přisuzoval autorství anglickému učenci Rogeru Baconovi. Ten ale zemřel více než sto let před vznikem rukopisu.

Mezi další potenciální autory se řadí především různí botanici nebo objevitelé údajně nerozluštitelných šifer – rukopis mohl sloužit jako „reklama“ na jejich práci a v tomhle ohledu by takový účel plnil dodnes. Pokud byste cítili, že máte na to přiložit ruku (nebo lépe řečeno mozek) ke snaze jeho obsah rozluštit, máte příležitost!

Vojničův rukopis zdroj: Yaleova univerzita

Na stránkách Beineckeho knihovny při Yaleově univerzitě v americkém Connecticutu jsou všechny zachované stránky rukopisu k dispozici ve vysokém rozlišení a můžete si je pohodlně stáhnout do svého počítače a libovolně zkoumat. Jestli dojdete k nějakému kloudnému závěru, určitě se o něj podělte s odborníky!

Část akademické veřejnosti je přesvědčená, že Vojničův rukopis je sbírkou fantasmagorických výmyslů, část věří, že šifrované stránky obsahují skutečné botanické či astronomické údaje. Ať tak či onak, listovat jimi alespoň virtuálně je pozoruhodný zážitek.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články