Při léčbě rakoviny pomůže pacientům REVOLVER. Umělá inteligence

25. 11. 2018 – 18:10 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Při léčbě rakoviny pomůže pacientům REVOLVER. Umělá inteligence
Systém REVOLVER stojí na stále rostoucím počtu vzorků nemocných. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Léčba rakoviny dnes sice disponuje stále pokročilejšími metodami v duchu protonové terapie nebo dokonce imunoonkologie, samotná diagnóza a rozvržení léčby stále zůstávají ve 20. století. Změnit by to mohl nový systém využívající strojové inteligence, který podává onkologům pomocnou ruku v návrhu a rozvoji léčby nádorových onemocnění.  

Společný tým londýnského Institutu pro výzkum rakoviny a Edinburgské univerzity totiž systém strojové inteligence jménem REVOLVER (Repeated evolution of cancer, Opakovaná evoluce rakoviny), který by mohl doktorům výrazně usnadnit odhadnutí správné formy léčby. Zjištění stojí na analýze 768 vzorků nádorů rakoviny plic, prsou, ledvin a konečníku od 178 pacientů. Čím více dat z budoucích pacientů bude přitom přibývat, tím vyšší přesnost bude mít.

Umělá inteligence vychází ze zjištění, podle něhož existuje určitá souvislost mezi specifickými sekvencemi rakovinových mutací a šancí pacienta na přežití. Například geny kódující nádorové buňky u rakoviny prsou disponují chybou při vytváření protirakovinového proteinu p53 - ty následují mutace v chromozomu 8. Podobné změny indikují vyšší mortalitu než jiné formy rakoviny prsou, počítač přitom data vyhodnotí podstatně rychleji než by mohli lidé.

Vzorec opakujících se mutací tak může sloužit jako důležitý indikátor prognózy, a tak i činitel při návrhu správné léčby. Z dat totiž vyplyne riziko potenciálního rozvoje rezistence tumoru vůči léčbě - což znamená, že doktoři můžou zvolit agresivnější léčbu dříve, než bude pozdě.

"S tímto nástrojem můžeme eliminovat 'trumfové eso' rakoviny - skutečnosti, že na její evoluci dochází nepředvídatelně, bez naší znalosti toho, co přijde příště," sdělila Andrea Sottorivová, vedoucí výzkumu REVOLVERu, "Díky tomu, že nám (nástroj) dává nahlédnout do možné budoucnosti, můžeme potenciálně využít umělou inteligenci k intervenci v dřívějším stádiu choroby s predikovatelnou znalostí dalšího vývoje nemoci."

Revoluce na poli diagnózy

REVOLVER je jenom jednou z disruptivních technologií, které slibují v příští dekádě přinést do medicíny velkou revoluci na diagnostickém poli. Vývoj nových léků je totiž jen jednou věcí. Nanotechnologie či genetické editory rovněž dávají velký příslib, zároveň však prozatím vyjde jejich léčba jediného pacienta na stovky tisíc dolarů. Pro běžnou klinickou praxi se sice očekává určité zlevnění a v případě genové terapie by nakonec léčiva mohla vyjít i levněji než stávající metody, cesta k tomuto cíli však bude ještě notně hrbolatá.

Umělé inteligence však ze své softwarové povahy nabízejí podstatně rychlejší a levnější metody. Jediný centralizovaný počítač, v českém prostředí stojící například v některé z pražských nemocnic, by totiž mohl za jednorázovou investici poskytovat na vyžádání data pro onkology po celé republice.

Při správné a včasné diagnóze by se navíc značně zvýšila i efektivita aktuálně používaných radiových terapií a chemoterapií. Rakovina je již dnes při včasném odhalení poměrně dobře léčitelná - právě včasné odhalení a správný návrh reakce proti postupu nemoci jsou však klíčové.

Ačkoliv REVOLVER či nějaký jeho nástupce zatím nepomůže s prvotní diagnózou samotnou, i na tomto poli se jenom v posledním roce udál značný posun. Krevní test na melanom či dokonce možný krevní test na více druhů rakoviny najednou (využívající editoru CRISPR) dávají šanci na podchycení a vyléčení milionů případů rakoviny v budoucnosti.

Jako vždy však bude záležet na tom, jak rychle se nové technologie ověří v pilotních programech, jak rychle se rozšíří do nemocnic po celém světě, a jak moc si jejich proplacení u pojišťoven vyžádají pacienti sami. To však už věda ovlivnit nemůže.

Nejnovější články