Pouhá sklenka alkoholu může poškodit plod, varuje studie

12. 2. 2020 – 16:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pouhá sklenka alkoholu může poškodit plod, varuje studie
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Rady, že jedna dvě sklenky alkoholu denně neškodí, jsou rozšířené. Zejména těhotné ženy by jim ale neměly naslouchat a dodržovat nejen "suchej únor", ale "suché těhotenství". Nová studie dospěla k varovným závěrům.

Stále častěji se odborné studie shodují, že pro tělo neexistuje žádné zdravé množství alkoholu. Dvojnásob to platí pro plod vyvíjející se během těhotenství.

Rady některých odborných institucí jsou přesto k těhotným ženám dosud "shovívavé". Například britská Royal College of Obstetricians and Gynecologists (Královská vysoká škola porodníků a gynekologů) doporučuje nepít alkohol během prvních tří měsíců těhotenství. Připouští však, že čtyři skleničky týdně jsou později přijatelné.

Někteří lékaři upozorňují, že mechanismy v těhotenství jsou tak drobné a vedlejších faktorů je tak mnoho, že lze pochybovat  o tom, zda alkohol může v pozdější fázi těhotenství představovat problém.

Plodu svědčí abstinence matky

Nová metastudie pod vedením Loubaby Mamlukové z Bristolské medicínské školy na příkladu dalších studií s tímto "liberálním postojem" nesouhlasí.

Tým shromáždil 23 studií, a tak se při hledání jádra problému dostal více do hloubky. Jednou byla například studie, která zkoumala zdraví dětí narozených mladým matkám před tím a poté, co byl v jejich bydlišti snížen legální věk pro užívání alkoholu.

profimedia-0031719804 preggo drink 2upr Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Jiné výzkumy zase sledovaly matky, které pily během více svých těhotenství, ale míra jejich užívání alkoholu se lišila.

V součtu zmíněná metastudie platí za zatím nejzevrubnější průzkum skutečného spojení mezi těhotenstvím a užíváním alkoholu. 

Množství alkoholu se v různých rozebíraných pracích lišilo – v horní škále sledování odpovídalo až pěti skleničkám denně, v dolní zhruba pěti až sedmi skleničkám týdně. Množství však nebylo nikdy nulové a minimálně zahrnovalo to, čemu se říká "neškodné pivo k obědu". 

Za typizovanou sklenku se přitom v takových výzkumech pokládá nápoj s obsahem 8 gramů (10 mililitrů) etylalkoholu. Takové množství obsahuje dohromady jedno velké a malé pivo – desítka, anebo dvě deci vína, či 0,3 decilitru čtyřicetiprocentní kořalky.

Souhrnně metastudie ukazuje na zhoršující se míru mozkového výkonu a váhy dítěte po porodu, která je úměrná častějšímu prenatálnímu užívání alkoholu matkou. Vliv na zhoršení kognitivních funkcí se jeví vyšší, vliv na úbytek hmotnosti nižší. Navzdory různému přístupu jsou ale závěry analyzovaných studií blízké.

Nejen 'suchej' únor, také suché těhotenství

Vzhledem k metodice se nedá přesně kvantifikovat riziko – není tedy (zatím) možné říct, zda sklenka denně v posledním trimestru například sníží o X procent šanci dítěte na vysokoškolské studium. Výzkumníci však v závěru studie tvrdí, že jejich data potvrzují doporučení stranit se konzumace alkoholu po celou dobu těhotenství, nikoliv pouze během prvního trimestru. 

"Uvážíme-li snahu výrobců alkoholických nápojů šířit matoucí zprávy o popíjení v těhotenství, tato zpráva je důležitější než kdykoliv dříve," sdělila spoluautorka studie Luisa Zuccolová. Narážela tak kauzu, kdy se v australských nemocnicích objevily plakáty zmiňující absenci vědeckého důkazu o negativním vlivu alkoholu na plod. Kampaň financovali výrobci alkoholu.

Nalijme si však... čistého vína. Je nepravděpodobné, že si nejnovější metastudii (jako mnoho starších studií) vezmou k srdci všechny ženy. Příslovečná sklenka denně mnoha ženám pomáhá vyrovnat se s nástrahami dne i bez alternativních řešení všedních problémů, jako je návštěva psychologa. Dokud tím člověk riskuje pouze své zdraví, je to ale jen jeho svobodné rozhodnutí.

Během těhotenství tento argument padá – a vzhledem k malé hmotnosti embrya může mít i malé množství alkoholu v životě budoucího člověka významný vliv. Rady o "zdravé sklence" denně se nemohou více mýlit.

Zdroje:
International Journal of Epidemiology

Nejnovější články