Polovina písečných pláží zmizí do konce století, varuje studie

8. 3. 2020 – 23:25 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Polovina písečných pláží zmizí do konce století, varuje studie
Kolik pláží nám zůstane? | zdroj: Profimedia

Vzestup mořské hladiny mnoho nynějších pláží pohltí a vytvoří novou hranici oceánů a pevniny. Nová studie zjišťovala rychlost a rozsah ústupu pláží.

Klimatické změny a zejména rostoucí hladina moří mohou do roku 2100 vymazat polovinu písečných pláží, varuje nová studie.

Bude ještě hůř?

Studie Společného výzkumného střediska Evropské komise pod vedením Michalise Vousdoukase dospěla k závěru, že vzestup hladiny nejvíc zasáhne pláže v Austrálii. Protinožci by mohli přijít až o 15 tisíc kilometrů nynějších pláží. Další na řadě jsou Kanada, Chile, Spojené státy…

Očekávaný vzestup mořské hladiny může mnoho stávajících pláží pohltit a vytvořit novou hranici oceánu a pevniny, která bude blíže pevnině od současného břehu.

Nyní zabírají písečné pláže zhruba třetinu pobřeží. Jsou oblíbenou turistickou destinací, plní však také úlohu nárazníkového pásma mezi obydlenými oblastmi a pobřežím. Ústup pláží je tedy i rizikem pro mnohá lidská obydlí.

"Musíme se připravit na to, že mnohé pláže zmizí a obydlené oblasti budou vystaveny extrémnímu počasí," řekl ke studii Vousdoukas.

profimedia-0282195133 beach storm Pláže ohrožují stoupající hladiny moří, stále divočejší tropické bouře i redukce náplavy | zdroj: Profimedia

Vousdoukasův tým ke svým výsledkům nedospěl jen projekcí klimatických modelů do budoucnosti, ale i srovnáním s daty z minulosti. Výzkumníci studovali vývoj stavu pláží na satelitních datech od roku 1984. Ústup pláží v zásadě není ničím, co nastane až v budoucnosti – proces už začal.

Studie se zabývá dvěma možnými scénáři – pesimističtějším modelem a optimističtějším.

První počítá s tím, že globální teplotu budou zvyšovat nejen emise ze spalování fosilních paliv, ale i metan z tajícího permafrostu (věčně zmrzlé půdy). Druhý vychází z toho, že lidé radikální omezí emise a průměrné teploty do konce století stoupnou jenom o dva stupně Celsia.

V první, realističtější vizi, studie dospěla k tomu, že zmizí 49,5 procent písčitých pláží do konce století. Optimistický model předpokládá jejich redukci o 38 procent.

Někteří klimatologové se již nechali slyšet, že i pesimističtější model považují za příliš mírný. Do konce století vyhlížejí ještě větší ústup břehů. Pro klimaskeptiky bude zřejmě i optimističtější model "stát na vodě".

Pláže nicméně neohrožují pouze stoupající hladiny moří, ale i stále prudší tropické bouře i tradiční formy lidské aktivity. Mezi ně patří zejména redukce náplavy z regulovaných řek.

Na obzoru migrace

Písečné pláže samozřejmě nezmizí navěky (alespoň dokud bude na povrchu Země tekutá voda). Budou se formovat nové. Jenže teprve postupná, stovky let trvající akumulace sedimentů a eroze včetně té říční vede k jejich vzniku.

Čím více jsou řeky protkány přehradami, tím méně se pláže obnovují.

Ze středu Evropy nám riziko vzestupu moří, nota bene hrozící zejména Asii, možná přijde jako vzdálený problém. Stačí si ovšem vzpomenout, že ohrožené masy lidí se v podobných situacích mnohdy dávají do pohybu směrem do klidnějších zón.

Zejména v jihovýchodní Asii stoupající hladiny zlikvidují bydliště desítek až stovek milionů lidí.

 

Zdroje:
Nature Climate Change

Nejnovější články