Pohyb po Měsíci trénují astronauti v laboratoři pod mořem

13. 6. 2019 – 18:28 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Pohyb po Měsíci trénují astronauti v laboratoři pod mořem
Podmořská základna Aquarius | zdroj: Profimedia

NASA se intenzivně připravuje na misi, jejíž účelem je vyslat astronauty na Měsíc. V rámci tréninku je vyslala do jiného nehostinného prostředí – do hlubin oceánu, kde se připravují na svou misi ve speciální podvodní laboratoři Aquarius. 

Mise se jmenuje Artemis (antická bohyně lovu a Měsíce). Původně měla proběhnout až v roce 2028, nakonec však americký prezident Donald Trump rozhodl o roku 2024 – tedy o čtyři roky dříve kvůli případnému druhému období jeho vlády. Součástí této mise je mimo jiné dopravit na Měsíc vůbec první ženu v dějinách lidstva. Bohužel však na vesmírnou expedici není dostatek finančních prostředků. NASA potřebuje ještě 1,6 miliardy dolarů na dokončení technických zařízení, bez nichž by start nebyl možný.

Název mise je symbolicky důležitý ještě v jiném ohledu. Artemis byla dvojčetem boha Apollóna, podle kterého se jmenoval kosmický program z let 1969 – 1972. Tehdy se podařilo dopravit na Měsíc dvanáct amerických astronautů. Součástí mise Artemis mají být kosmická loď Orion, raketa SLS (Space Launch System) a orbitální měsíční stanice za 4,5 miliardy dolarů. Celkový roční rozpočet NASA se pohybuje kolem 21,5 miliardy dolarů. Všechny tyto prvky jsou zásadní pro úspěch mise Artemis.

Není však zcela jisté, zda se mise skutečně podaří uskutečnit v daném termínu. NASA se potýká s opožděným vývojem raketového nosiče SLS, na němž pracuje firma Boeing.

Aquanauti v hlubinách Atlantiku

NASA se prozatím zaměřila na program tréninku astronautů v jiném nehostinném prostředí – v oceánských hlubinách. Letošní léto se kosmonauti připojili k mezinárodní potápěčské posádce ve speciální podvodní laboratoři v hlubinách Atlantiku. Cílem programu je připravit astronauty na drsné prostředí a na pochod po měsíčním povrchu.

Tým nyní spíše aquanautů, později astronautů, bude v laboratoři Aquarius ležící 19 metrů pod hladinou shromažďovat údaje o spánku, funkcích těla a bude používat rozšířenou realitu pro navigaci. Základna Aquarius je jediným podobným a funkčním zařízením na světě a je provozována Floridskou národní univerzitou. Využívá ji námořnictvo i NASA. Současný program má být zaměřený na experimenty a výzkum, který se má týkat cestování po hodně dlouhou dobu.

NASA Aquarius používá k tréninkům astronautů od roku 2001. Často tam posílá čtyřčlenné posádky astronautů na zhruba dvoutýdenní mise. V minulosti se na základně odehrála příprava na misi, jejímž cílem bylo přistání na asteroidu, které se zúčastnili dva Američané, Brit a Japonec. Pohyb na asteroidu je značně odlišný od pohybu na Zemi, a platí to i pro Měsíc. Korálové útesy mohou tyto podmínky přiblížit.

Zprávu zveřejnil Futurism.

Nejnovější články