Pod povrchem Měsíce by mohly být obří lávové tunely

24. 3. 2015 – 18:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Pod povrchem Měsíce by mohly být obří lávové tunely
Měsíční krajina je poseta stopami dramatického vývoje našeho vesmírného souputníka | zdroj: NASA

Měsíc inspiruje nejenom básně, ale především sny o jeho dobytí. Na rozdíl od  potenciálně živých měsíců Jupitera nebo Saturnu se bohužel musíme smířit s tím, že jde o mrtvý kus skály, kde budou případní kolonisté čelit nízké gravitaci a především atmosféře, která je tak nepatrná, že nikoho neochrání.

Plány na návrat kosmonautů na Měsíc jsou hojně diskutované a ve velké míře považovány za zbytečnou investici. Nová studie by ale mohla podnítit renesanci měsíčních výprav.
Vznikla na univerzitě Purdue v americké Indianě a vychází z předpokladu, že lávové tunely, které dobře známe od nás ze Země, vytvářejí i na Měsíci charakteristické oblouky.

Ty pak čelí jenom zlomku gravitace a díky tomu „unesou“ daleko větší napětí a zátěž. Co by to mohlo znamenat v praxi? Že budou obrovské!

Purdue University zdroj: Purdue University

Podle modelu, který na Purdue vypracovali, by se do typického měsíčního tunelu vešlo hned několik měst. Pro případnou kolonii by takové tunely představovaly ideální úkryt před kosmickým zářením a těžařům budoucnosti by usnadnily velký kus dřiny.

NASA zdroj: NASA

Na potvrzení jejich existence si ale musíme počkat. Nápovědou jsou nám tzv. sinusové brázdy, v podstatě lávová koryta, prozrazující vulkanickou minulost oblastí, ve kterých je dnes pozorujeme.

Žádná lidská posádka se k přistání na Měsíci zatím nechystá, ale už tento rok by k našemu souputníkovi měly odstartovat některé ze sond od soukromých týmů, pokoušejících se o vítězství v Google Lunar X Prize.

Cenou pro vítěze je 20 milionů dolarů, cenou pro lidstvo informace, které doufejme nové sondy brzy získají!

Zdroje:

Nejnovější články