Počasí na Marsu půjde předpovídat, stejně jako na Zemi

25. 8. 2017 – 18:26 | Vesmír | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Počasí na Marsu půjde předpovídat, stejně jako na Zemi
Písečná bouře na Marsu | zdroj: NASA/JPL-Caltech

Špatné počasí při příletu letadla dokáže potrápit, natož když jde o raketoplán. Vědci ale vytvořili nový počítačový model, který umožní na Marsu předpovídat počasí se stejnou přesností, jako je tomu na Zemi. 

Na Marsu se vyskytují silné a nebezpečné bouře, které mohou ohrozit nejen sondy, ale i případné kosmonauty, kteří by chtěli na rudé planetě přistát. Vědci z francouzské meteorologické laboratoře Météorologie Dynamique v čele s Aymerikem Spigou publikovali v časopise Nature Geoscience novou studii, podle níž je lze poměrně jednoduše předvídat, a tím rizika snížit.

Spiga a jeho kolegové propojili několik počítačových modelů simulujícících počasí na Marsu, píše magazín Quartz. Zjistili, že i když atmosféra Marsu neobsahuje tolik vody jako ta na Zemi, nízký tlak a rychlé změny teplot poskytují ideální podmínky pro vznik silných sněhových bouří, které na rudé planetě řádí hlavně v noci.

Během dne totiž mraky udržují díky absorpci slunečního světla stálou atmosféru. Jen co Slunce zapadne, teplota uvnitř mraků klesne během jedné hodiny na čtyři stupně Celsia. Vzduch se tak rychle ochladí, ztěžkne a začne klesat, čímž vzniknou větry o rychlosti až 35 kilometrů za hodinu, které s sebou navíc nesou ledové částice.

Pokud budou vesmírné agentury sledovat množství a hustotu mraků v atmosféře a jejich pohyby v noci, budou podle studie schopné vytvořit denní předpověď počasí pro konkrétní oblasti tak, jako je tomu na Zemi.

Zdroje:

Nejnovější články