Planetka, která minula Zemi, měla překvapivou společnost

27. 1. 2015 – 19:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Planetka, která minula Zemi, měla překvapivou společnost
I s malou planetkou lze hrát velké kosmické divadlo | zdroj: NASA

Každá nová zpráva o planetce, svištící naším směrem, samozřejmě roztočí kola mediální hysterie, ale astronomové zůstávají v klidu. Trajektorie takových těles je propočítána dopředu a jejich rande se Zemí nám naopak poskytuje příležitost si je důkladně prohlédnout.

Je přecejen pohodlnější nechat si zkoumané těleso přiletět samo, než za ním pracně vysílat pozemskou techniku, jako v případě sondy Rosetta.

Planetka 2004 BL86 nám během svého včerejšího průletu ve vzdálenosti zhruba miliónu kilometrů připravila milé překvapení: nebyla sama! Jak si můžete prohlédnout na videu, složeném z dvaceti jednotlivých snímků, kolem tělesa o průměru 325 metrů krouží měsíček široký pouhých 70 metrů.

zdroj: NASA

Podobné dvojice a v mnoha případech dokonce i trojice nebudou ve sluneční soustavě ničím zase tak neobvyklým. Přesto informace, získané z návštěvy zrovna téhle dvojky, dobře poslouží k přípravě mise ARM, na které NASA plánuje vyzkoušet odklonění potenciálně nebezpečné planetky.

V tuhle chvíli k nám ale žádná taková nemíří. Hodně zblízka si ale budeme moci prohlédnout planetku 1999 AN10, která se o nás za dvanáct let otře ve vzdálenosti pouhých 390 000 km. Díky spolehlivosti propočítané trajektorie si už teď můžete poznamenat do kalendářů 7. srpen roku 2027!

Zdroje:

Nejnovější články