Pijavice může být domácí mazlíček, byť vám pije krev

5. 8. 2019 – 16:08 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Pijavice může být domácí mazlíček, byť vám pije krev
Chovatelka a její pijavice | zdroj: Profimedia

Někteří lidé chovají pijavice jako domácí mazlíčky. Jsou parazitickými tvory fascinováni, píše web ScienceAlert.

V čem spočívá kouzlo pijavic - 'upírů', kteří vám sají krev?

"Jsou to úžasní, zvědaví tvorové, kteří rostou jako blázni," říká paní Ariane Khomjaniová. Vysvětluje, že pijavice mají jedinečné osobnosti. Některé jsou dobrodružné, jiné jsou bázlivější. 

Paní Ariane má čtyři pijavice. Je mezi nimi Leara – ta patří k druhu buvolích pijavic. Buvolí pijavice platí za jedny z větších a pocházejí z Asie.

Po celém světě existuje 600 druhů pijavic. Většina, ale ne všechny pijavice, se kvůli konzumaci krve přisávají na pokožku. Existují ale také červí pijavice (Pharyngobdellida), což jsou dravci, kteří polykají své bezobratlé kořisti pěkně v celku.

profimedia-0103051072pijavice Jsou to snad roztomilí tvorové? | zdroj: Profimedia

Jsou známé dokonce druhy, které konzumují jen organické zbytky. Tyhle "zvlněné klobásy" mohou mít až osm párů ocelli – očních skvrn, které při vyhledávání kořisti používají k detekci stínů. Části mozku jsou rozloženy na 32 tělesných segmentů.

Pijavice jsou hermafroditi. Každá má samčí i samičí pohlavní orgány, i když k rozmnožování potřebuje nějaký ten protějšek.

Pijavice se vámi nakrmí a ani to neucítíte

Pokud hladová pijavice vycítí teplo vašeho těla nebo CO2 ve vašem dechu, začnete ji přitahovat. Pomocí úst a zadních přísavek utvoří smyčku – pijavice totiž sají krev i svými zadečky. Pokud jste vhodná kořist, následně aplikuje sliny, které obsahují anestetické a krevní srážlivé sloučeniny.

Pak se pijavice zakousne dvěma až třemi špičatými zoubkovanými čelistmi. "Jakmile se krmí, ani to nepocítíte, a to ani u velkých buvolích pijavic," tvrdí Khomjani. Počáteční kousnutí ale může trošku zabolet.

Pijavice se mohou krmit třeba jen jednou ročně. Jejich prodejci ale u větších druhů doporučují krmení každé tři měsíce.

Před kontaktem pijavice s vaší krví je každopádně nutné poradit se s lékařem. Někteří lidé mohou trpět alergiemi na pijavice, navíc vždy existuje riziko infekce.

Khomjani prozradila, že většina kousnutí se zahojí bez jizvy do několika dnů.

Pijavice ve vědě

"Pijavice jsou spojeny s lidskou kulturou, zejména v Evropě, po staletí," cituje ScienceAlert parazitoložku Mackenzie Kwakovou ze Singapurské národní univerzity.

Pijavice jsou pro vědecké účely využívány po tři tisíce let. V 18. století, tedy ve viktoriánské éře, lékaři doporučovali pijavice na problémy s bolestmi hlavy a dokonce i v případě nymfomanie. Přicházeli se stále novými pijavicemi, aby přilákali zákazníky.

Rozsáhlé využívání však vedlo k dramatickému poklesu celé populace léčivých pijavic Hirudo medicais napříč Eurasií, nyní tyto pijavice patří mezi chráněné druhy. Dnes jsou pijavice chovány pro lékařské využití ve zvířecí i lidské medicíně.

Pijavice jsou aplikovány tehdy, kdy je pacient po operaci svalů nebo chlopně. Paraziti vysávají místa, která jsou krví přeplněná. Díky tomu je udržován průtok krve k místu, kde je prováděn chirurgický zákrok. Tato metoda je schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.

Pijavice využívané nemocnicemi jsou chovány v kontrolovaných prostředích, což pomáhá minimalizovat riziko infekce.

Zdroj: ScienceAlert

Nejnovější články