Nil je starý 30 milionů let. Kolik času mu ještě zbývá?

28. 11. 2019 – 19:58 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Nil je starý 30 milionů let. Kolik času mu ještě zbývá?
Nil v éře faraonů | zdroj: Profimedia

Starověcí Egypťané považovali Nil považovali za zdroj veškerého života. Řeka po miliony let formovala existenci tamní civilizace. Avšak není věčná...

Řeka Nil byla zásadní pro vznik staroegyptské civilizace. Díky záplavám vznikly v jejím okolí naplaveniny bohaté na organické látky.

Síť kanálů, které čerpaly vodu z řekly, pak v období Nové říše (od 1543 před naším letopočtem) zajistila rozvoj zemědělství.

Jak dlouhá je věčnost? 

Egypťané říkají Nilu věčný. Jak starý ale vlastně je? Dosud převládal názor, že šest milionů let.

Nil je druhá nejdelší řeka na světě, která protéká východní Afrikou z jihu na sever. Je dlouhá 6 671 kilometr, delší je jen řeka Amazonka s 7 062 kilometry.

Pramení na jih od rovníku v Burundi ve střední Africe, odkud teče několika zeměmi až do Egypta. V Egyptě se vlévá do Středozemního moře.

Řeka má dva hlavní přítoky – Bílý a Modrý Nil. Slévají se v blízkosti Chartúmu, hlavního města Súdánu.

Tým vědců z Texasu, Izraele, Floridy a Itálie vedený profesorem Claudiem Faccenatem z Texaské univerzity v Austinu, však nedávno zjistil, že Nil vznikl před 30 miliony let. Bylo to v době vzniku Etiopské vysočiny – tedy ve třetihorách, v období oligocénu.

zdroj: YouTube

Zjištění je založeno na analýze stáří a složení sedimentů pocházejících z delty Nilu, které řeka přenáší do Středozemního moře. Tyto sedimenty byly porovnány s vyvřelými horninami v Etiopské vysočině.

Etiopská vysočina byla podle vědců před 30 miliony lety vyzdvižena, přičemž zůstala po miliony let v neměnné výšce. Kromě toho ji podepřel zemský plášť, který ji do dnešních dnů udržuje nakloněnou.

Nil tak teče od jihu až k severu v přímém a mírně nakloněném směru, což je pro jeho stabilitu zásadní.

profimedia-0114362694nile blue ethiopia Vodopád na modrém Nilu v Etiopii | zdroj: Profimedia

Vědci o geologickém podloží Nilu hovoří jako o nakloněném dopravníkovém pásu, který začíná na nejvyšším bodě – Etiopské vysočině – a končí nízko položenými oblastmi.

Podle této simulace Etiopská vysočina vznikla díky výtoku magmatu mezi pláštěm a kůrou. Byla tak vyzdvižena a podepřena.

Svá zjištění tým ověřil pomocí počítačové simulace, která zmapovala 40 milionů let tektonické aktivity. Simulace vykreslila změny v krajině s překvapivými detaily, jako jsou peřeje v oblastech divoké vody Nilu.

"Schopnost modelu vylepšit takové malé detaily byla velkým překvapením a významným výzkumným nálezem. Myslím, že tato technika nám dává něco, co jsme v minulosti neměli," řekl Petar Glisovic, výzkumný pracovník Québecké univerzity, který se na výzkumu podílel.

Umírající velikán

Mimo tuto práci se však nabízí otázka: Kolik času ještě Nilu zbývá?

Nil vysychá. Mnohé z jeho přítoků už zmizely.

Úrodná půda sahá často jen do vzdálenosti pár set metrů od břehů. A stále se tenčí. Kromě toho je voda v řece je čím dál toxičtější a život z ní téměř vymizel.

Dá se tedy očekávat, že v blízké či vzdálenější budoucnosti Nil zmizí obdobně jako jeho přítoky.

Studie byla publikována v Nature Geoscience.

profimedia-0102215554nile satellite Satelitní snímek zeleného pásu kolem Nilu | zdroj: Profimedia


Nejnovější články