Muži poznají vzrušené ženy. A přitom ani neví jak

21. 3. 2020 – 22:01 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Muži poznají vzrušené ženy. A přitom ani neví jak
Vzrušení funguje i přes roušku, jak je patrné na snímku z roku 1937, kdy v Kalifornii udeřila epidemie chřipky | zdroj: Profimedia

Pozoruhodný psychologický výzkum ukázal, že člověk ještě neztratil zvířecí smysly.

Mnoho mužů tvrdí, že zákoutí ženské mysli a ženských tužeb jsou jim neznámá. Možná by jim ale stačilo lépe se nadechnout.

Nová studie týmu z Univerzity v Kentu pod vedením profesora psychologie Arnauda Wishmana naznačuje, že muži minimálně na podvědomé úrovni dovedou zaznamenat ženské sexuální vzrušení na základě čichu.

Na co máte nos

Wishman k tomu dospěl pomocí třech experimentů, během nichž zkoumaní muži čichali k vzorkům potu odebraným ženám během chvíle, kdy byly sexuálně vzrušeny a kdy byly v klidové (nevzrušené) fázi.

Studie srovnávala mužskou reakci na oba typy potu.

Účastníci výzkumu uvedli, že pot odebraným zrušeným ženám u nich vyvolává atraktivnější představy než v případě kontrolního, nevzrušeného vzorku tělesného sekretu. To vede k poměrně jasným závěrům.

"Náš výzkum naznačuje, že signály (v lidském potu) jsou uvolňovány po boku odpovídajících vizuálních a zvukových výrazů a mohou vést k silnější sexuální motivaci," řekl k poznatkům z výzkumu Wishman. "Sexuální zájem může obsahovat víc, než co je patrné na první pohled, a naší nadějí je, že práce rozšíří zájem o studium sexuálních pachových signálů v lidské komunikaci."

profimedia-0070077850 žena muž čich Čich je důležitější, než si myslíte | zdroj: Profimedia

Využití čichu při detekci či komunikaci pokládáme především za schopnost zvířat, zejména psů. Zdá se ale, že by jej na určité nižší úrovni mohli být schopni i lidé. Wishman již v minulosti dokázal, že detekce pachu není spojena jenom s přítomností vzrušení, ale i strachu nebo smutku.

Ze zvířecího světa

Evoluce by mohla naznačovat, že Wishmanova teze je pravdivá. Využití pachu a čichu je ve světě přírody naprostým standardem, a lidé ze zbytku přírodního světa sami vzešli.

Vzhledem k tomu, že si ze svého zvířecího já v sobě stále nosíme celou řadu návyků, není vyloučeno ani určité smyslové reziduum pachu. Přesto se zároveň jeví reálné, že naše schopnosti vyčichat nálady ostatních už do značné míry musely degradovat.

Komunikace jinými prostředky, zejména řečí, je proti pachu podstatně účinnější, jasnější. Jistě, občas to má za následek i chvíle, kdy člověk může vědomě lhát, což vede ke zmatení smyslů. Vzhledem k tomu, jak užitečnější však jazyk je, nelze se divit, že přirozený výběr přestal upřednostňovat čichové schopnosti Homo sapiens. A že jsme si jich přestali být sami zřejmě vědomi.

Nutno ale také zmínit, že Wishmanovy práce jsou psychologického rázu – a provedeny byly na poměrně malém vzorku. Nic není prozatím tesáno do kamene. Další replikace studie na větším vzorku může odhalit, že výsledek zmíněného výzkumu je mylný.

Na omyly to přitom chce, zvláště v případech mezilidské sexuality, mít pořádný čich.

-------------

Al Pacino by jako slepý plukovník Frank Slade z filmu Vůně ženy s průzkumem Univerzity v Kentu nepochybně souhlasil.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Archives of Sexual Behavior

Nejnovější články