Mars, jak jste ho ještě neviděli. Ukazuje ho dokonalé video

5. 3. 2020 – 23:51 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mars, jak jste ho ještě neviděli. Ukazuje ho dokonalé video
Mars očima robota Curiosity | zdroj: Profimedia

Video sestavené ze snímků marsovského robota vám dodá pocit, jako byste se procházeli po rudé planetě. Mars budete mít doslova na dlani.

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila panoramatické snímky povrchu rudé planety s dosud nejvyšším rozlišením. Pořídil je pojízdný robot Curiosity, který mapuje povrch Marsu poprvé v rozsahu 360 stupňů.

Výsledek, který vidíte v úchvatném videu, je složen z více než tisícovky snímků a z 1,8 miliardy pixelů marsovské krajiny.

zdroj: YouTube

Video poskytuje pohled na scenérii vzdálenou od Země zhruba 250 milionů kilometrů. Rádiovému signálu letícímu rychlostí světla to trvá téměř čtrnáct minut než odtud dorazí na Zemi. 

Ve videu vidíte oblast Glen Torridon, pojmenovanou podle regionu ve Skotsku, která se rozkládá na úpatí marsovského pohoří Sharp. Kdysi se v ní nacházela voda, což je patrné z usazenin jílů i profilu terénu.

Odebrané vzorky půdy naznačují, že v Galeově kráteru bylo jezero se slanou vodou. Proč a kam voda zmizela, dosud není jasné.

414122-curiosity-1200x832 Selfíčko robotického vozítka Curiosity, které už déle než sedm let brázdí povrch Marsu | zdroj: Profimedia

Robot podle výzkumníků potvrdil, že na Marsu mohly v minulosti existovat mikrobiální formy života. Naznačuje to analýza hornin, které odebral kolem kráteru. Vzorky obsahovaly síru, dusík, vodík, kyslík, fosfor a uhlík, tedy prvky klíčové pro vznik života.

Snímky ve videu nafotil marsovský robot během svátku díkůvzdání loni v listopadu 2019.  "Zatímco členové našeho týmu si užívali doma krocana, robot Curiosity pořídil tuto pastvu pro oči," cituje web NASA Ashwina Vasavadu z Jet Propulsion Laboratory (Laboratoře proudového pohonu) NASA v kalifornské Pasadeně, kde je řídící centrum projektu.

Robot Curiosity (Zvídavost) přistál na Marsu v srpnu 2012. Jeho úkolem je zkoumat podnebí a horniny. Pořizuje také obrazovou dokumentaci a pátrá po vodě a živých organismech.

Jeho práce měla původně trvat dva roky. Curiosity je však v činnosti dodnes.

A ještě důležité upozornění: Na webu NASA jsou snímky v interaktivní podobě – můžete si v nich zoomovat. 

Zdroje:
nasa.gov

Nejnovější články