Lidé měli původně hnědé oči, modroocí vznikli až mutací

29. 2. 2020 – 19:50 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Lidé měli původně hnědé oči, modroocí vznikli až mutací
Na začátku byly jen hnědé oči | zdroj: Profimedia

Lidé s modrýma očima měli jednoho společného předka. Dospěl k tomu výzkum vědců z Kodaňské univerzity.

Původně měli všichni lidé hnědé oči, modré oči jsou výsledkem genetické mutace. Podle výzkumu týmu Kodaňské univerzity vedeného profesorem Hansem Eibergem tato mutace nastala před šesti tisíci až deseti tisící lety.

Vědci zkoumali deset let DNA modrookých lidí v různých zemích. U všech nalezli stejnou genetickou mutaci. Einberg, který vede univerzitní oddělení buněčné a molekulární medicíny, tak dospěl k závěru, že lidé s modrýma očima měli jednoho společného předka.

"Genetická mutace u jednoho z našich předků ovlivnila gen OCA2. V jeho chromozomech vytvořila vypínač, který vypnul schopnost vytvářet hnědé oči," řekl vědec.

profimedia-0102460994brown and blue eyes upr Modrá je v tomto případě mutací hnědé | zdroj: Profimedia

Gen OCA2 produkuje pigment melanin, který rozhoduje o barvě oční duhovky, kůže a vlasů. Zelenoocí lidé mají tohoto pigmentu výrazně méně než hnědoocí jedinci. Naopak mezi modrookými a hnědookými lidmi je rozdíl v množství pigmentu nižší.

Genetický koktejl

Podle vědců proto mají modroocí lidé v genech původní hnědé oči – jejich tvorba je však vypnuta. Pokud je však vypnuta jen u některých genů a nezmutované geny převažují, má člověk hnědé oči.

Přestože má slovní spojení genetická mutace hanlivý nádech, není podle vědců změna hnědé barvy očí na modrou ani pozitivní, ani negativní. Je jen jednou z několika mutací, mezi které patří například barva vlasů, plešatost nebo pihy.

Tyto mutace nesnižují ani nezvyšují šance člověka na přežití. Přispívají k pestrosti naší civilizace.

"Modré oči jsou důkazem, že příroda neustále přetváří lidský genom, vytváří genetický koktejl lidských chromozomů a zkouší různé obměny," vysvětluje profesor Eiberg.

Nedá se tedy vyloučit, že v budoucnu se dočkáme ještě jiných barev očí, třeba oranžové.

... A nakonec pocta zmutovaným (modrým) očím od Eltona Johna:

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
Science Daily

Nejnovější články