Klokani skákali v Austrálii už v době ledové

28. 9. 2019 – 17:52 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Klokani skákali v Austrálii už v době ledové
Pradávný klokan s krátkou tváří | zdroj: Profimedia

Klokan z doby ledové svými čelistmi připomínal spíš dnešní pandy než své moderní příbuzné.

Už před více než 400 tisíci lety obývali jihozápadní Austrálii klokani. Nevypadali ale tak, jako je známe dnes.

Podle nové studie, publikované v časopise PLOS One, měli klokani s krátkou tváří, jak se jim také říká, podobné čelistní svaly jako pandy velké.

Tito klokani měli jednodílnou nohu s drápem. Dnešní klokani disponují třemi prsty.

Klokan s krátkou tváří vážil 118 kilogramů a žvýkal rostliny. Výzkum naznačuje, že velké čelisti tohoto tvora umožňovaly žvýkat zralé listy, stonky a větve, tedy hůře žvýkatelné jídlo, když zrovna nebyly k mání jiné zdroje potravy

Pandí klokani

Pouze pandy velké mají mezi býložravci tak silné čelisti, protože konzumují těžko žvýkatelnou vegetaci – bambusové výhonky. Nový výzkum tedy tohoto klokana přirovnává jak k dnešním pandám, tak ke klokanům.

profimedia-0371482538panda Panda, požírač bambusu, má v čelistech značnou sílu | zdroj: Profimedia

“Schopnost konzumovat části rostlin, které ostatní býložravci té doby konzumovat nemohli, jim dávalo konkurenční výhodu v těžkých časech,” říká hlavní autor studie a postgraduální student zoologie na University of New England v Austrálii Rex Mitchell.

Mitchell se pokusil tuto teorii otestovat určením toho, jak velkou sílu lebka dokázala vyvinout. Jeho tým vytvořil 3D model lebky klokana a simuloval mechanickou sílu čelistí.

Vědec při pokusu zjistil, že obří lícní kosti tohoto pradávného zvířete podporovaly velké svaly, které měly bránit v tom, aby čelist během velkých skusů vyklouzla.

profimedia-0174645994wallaby Klokan páskovaný (banded hare-wallaby), příbuzný klokana s krátkou tváří | zdroj: Profimedia

Vše ukazuje na to, že fyziologie klokanů, která je už minulostí, se přizpůsobila těžko žvýkatelným potravinám, které byly mnohem těžší ke žvýkání než to, čím se živí kterýkoliv býložravec v Austrálii dnes.

Moderní klokani jsou mnohem pohodlnější. Preferují trávu, květiny, kapradí a mech.

Podle jiné studie z roku 2015 klokani s krátkými tvářemi nezanechali žádné potomky mezi moderními klokany. Jejich nejbližšími příbuznými mohou být drobní klokani klokani páskovaní (banded hare-wallabies), žijící většinou v menších skupinkách, na malých ostrovech západně od Austrálie.

Studie byla publikována na BusinessInsider.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články