Jaké zvíře je nejtlustší na světě?

14. 9. 2015 – 11:55 | Příroda | pal | Diskuze:

Jaké zvíře je nejtlustší na světě?
Nejtlustším živočichům na planetě kralují některé druhy kytovců. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Je nejtlustším zvířetem na světě velryba, hroch, nebo mrož? Nebo je překoná jiné zvíře? Velká tloušťka se netýká jenom lidí. V přírodě se zvířatům dokonce může vyplatit. 

Určení toho, které zvíře stojí na vrcholu pomyslného žebříčku nejtlustších živočichů, není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Největším živočichem na světě je velryba modrá, která má také největší zásobu tělesného tuku.

V roce 1968 vyšla studie, která porovnávala tloušťku živočichů, kteří žijí v USA a Brazílii. Podle vědců s přehledem zvítězila právě velryba modrá, která má více než 35 procent tělesného tuku a může vážit až 180 tun.

Právě u mořských živočichů má tuk důležitou funkci. Jednak je zdrojem energie, dále chrání tělo živočicha před chladem a pomáhá při vztlaku. Mezi velrybami s vysokým procentem tělesného tuku jsou tzv. pravé velryby. Jejich název vznikl v 19. století v době intenzivního lovu velryb.

Od ostatních druhů se totiž „lišily tím, že byly pomalé a při harpunování zůstávalo jejich tělo na hladině, právě díky tuku, zatímco ostatní druhy velryb se okamžitě potopily,“ vysvětluje Sam Ridgway prezident Nadace pro ochranu mořských savců.

Dalším zvířetem, které by se dostalo na seznam nejtlustších živočichů, by byli mroži. Vědci zjistili, že jejich těla obsahují 18 procent tělesného tuku. Podobné procentuální zastoupení tělesného tuku mají i hroši, kteří jej ukrývají pod silnou kůží.

Někteří živočichové ale tuk ukládají do částí svých těl. Kuriózním případem živočicha, který svůj tuk skrývá v nezvyklé části těla je bobr, v jehož ocase se může ukrývat až 45 cm tuková vrstva.

Mezi savce, kteří svoje tukové zásoby ukrývají do některých svých částí těl, patří i velbloud. V jeho hrbech se může nahromadit až 35 kg tuku. 

Zdroje:
bbc.co.uk

Nejnovější články