Google se brání žraločím útokům

18. 8. 2014 – 13:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Google se brání žraločím útokům
Dobrý den, neviděli jste tu někde nějaká chutná optická vlákna? | zdroj: Profimedia

Kdo má doma nějakého toho zubatého mazlíka, ten nejspíš ví, jakou paseku dokážou například psí nebo kočičí démoni napáchat na tkaničkách, provázcích a hlavně různých kabelech, ať už vedou k myši nebo elektrické zásuvce.

Něco podobného, byť v poněkud odlišném měřítku, ale trápí i takového giganta, jakým je společnost Google. Její podmořská kabelová vedení se totiž velice líbí nenechavým žralokům.

Co na takových kabelech žraloci vidí? Jde spíš o to, co z nich vnímají. Žraloci mají hlavy protkané kanály, naplněnými termostatickým gelem, který jim poskytuje schopnost velice přesně vnímat elektrická pole.

Dravce tedy k podmořskému kabelu láká nejenom holá skutečnost, že tam dole je „něco divného, do čeho chci zkusit kousnout“ (viz nedávný případ se sondou), ale především elektrostatický bzukot, který v takovém vedení vrní.

zdroj: YouTube

Obzvláště chutné se zdají být právě moderní optické kabely, po jejichž nasazení výrazně vzrostl počet incidentů. Google proto přistoupil k prozaickému řešení: začal své kabely potahovat ochrannou vrstvou z materiálu, který se svou odolností blíží kevlaru.

Nejde samozřejmě o jediný případ firmy, potýkající se s potřebou chránit svá podmořská spojení, a stejně tak žraloci nejsou jedinou hrozbou, která na tyto kabely číhá. Například v roce 2007 ukradli piráti 11 kilometrů kabelu T-V-H, spojujícího Thajsko, Vietnam a Hongkong, a minulý rok došlo k sabotáži mezinárodního kabelu v egyptských vodách.

Na rozdíl od nezbedných domácích mazlíčků bohužel v těchto případech nestačí jen ostré zasyčení a varovně zdvižený prst.

Zdroje:

Nejnovější články