Důmyslný vynález vyrobí elektřinu i ze stínu

12. 6. 2020 – 9:59 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Důmyslný vynález vyrobí elektřinu i ze stínu
Světlo a stín. Zdrojem energie může být jejich kontrast | zdroj: Profimedia

Bude to revoluce ve fotovoltaice? Vědci sestrojili generátor, který vyrábí proud z kontrastu osvětlených a zastíněných ploch panelu.

Shadow-Effect Energy Generator (SEG) týmu výzkumníků ze Singapurské národní univerzity je složen z tenkých proužků zlata položených na křemíkové destičce, která je zalita v plastu.

Je-li SEG zcela ve stínu nebo zcela osvětlen, generuje malý nebo žádný proud. Když je část proužku osvícena a část ve stínu, generátor proud vyrábí – vzniká v něm napětí mezi osvícenou a zastíněnou částí, které je tím větší, čím větší je světelný kontrast.

Singapurští vědci představili prototyp, ve kterém vzniká energie o napětí 1,2 voltu postačují třeba k napájení digitálních hodinek.

SNI Prototyp přístroje, který k výrobě elektřiny využívá kontrastu mezi světlem a tmou | zdroj: Royal Society of Chemistry

"Stín je všudypřítomný," sdělil k práci výzkumníků fyzik Tchan Čching. "V konvenční fotovoltaice nebo optoelektronice je přítomnost stínu nežádoucí, protože snižuje výkon zařízení. My jsme však využili kontrastu osvětlení způsobeného stíny jako zdroje energie."

Výzkumný tým tvrdí, že za měnících se světelných podmínek, tedy při přelétávání stínů, dosahuje SEG až dvojnásobné účinnosti klasického fotovoltaického panelu.

Nabízejí se dva možné druhy uplatnění. V první řadě by SEG mohl najít aplikaci u přenosné elektroniky, například u hodinek a jiných wearables, čili flexibilní elektroniky. Ta nemá velké energetické nároky a často bývá používána ve stinných místech s nedostatkem slunečních světla, v interiéru.

zdroj: YouTube

Druhou možností je sloučení SEG technologií do existujících fotovoltaických panelů. Tím by mohla být zvýšena ziskovost panelů i při nepřízni počasí.

Výzkumníci ze Singapuru se teď chtějí zaměřit na snížení ceny SEG hledáním materiálů, které by nahradily zlatý potah něčím levnějším.

K aplikaci vynálezu je ještě dlouhá cesta, a jiné energetické nápady se můžou nakonec ukázat být jako užitečnější než "stínový generátor". Věda je však otevřenou knihou, a dokud se to nezkusí, nebude jasné, zda se nám energetický vynález po celou dobu neukrýval ve stínu dosavadních pokusů.

Studie byla publikována v žurnálu Energy & Enviromental Science.

profimedia-0088587922 Inspirovali se snad singapurští vědci stínovým divadlem? Ve videu to naznačují | zdroj: Profimedia

Nejnovější články