Drony komplikují práci hasičů. Tihle si to nenechali líbit

20. 7. 2015 – 15:20 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Drony komplikují práci hasičů. Tihle si to nenechali líbit
Záběry jsou pozoruhodné, ale nestojí za ohrožení cizího života nebo majetku | zdroj: YouTube

Je zcela nepochybné, že rozmach nejenom vojenských, ale také civilních dron zásadně proměňuje moderní společnost. A netýká se to jen „velkých“ témat jako je morální aspekt válečného konfliktu nebo ztráta soukromí.

Majitelé komerčně dostupných dronů, případně i nadšení amatéři, kteří si drony staví podomácku, neváhají nacházet pro své létající mazlíčky rozličná uplatnění. Jejich horlivost ale začíná kolidovat s bezpečností okolí, ve kterém se dron pohybuje.

Je totiž jedna věc natáčet si z ptačí perspektivy svou ulici nebo rybník za vesnicí, a druhá létat nad partou hasičů, potýkajících se s požárem. Přesně to udělal autor následujícího videa, a i když jsou pořízené záběry fascinující, sklidil za ně oprávněnou vlnu kritiky.

zdroj: YouTube

Jakkoli by se totiž mohlo zdát, že dron nemusí zasahující hasiče nijak zajímat, stačí si představit, že mu v nevhodnou chvíli selžou motorky a rázem může způsobit nečekané komplikace.

Tím riziko zdaleka nekončí: drony bývají velmi hlučné potvory a jejich vrčení může hasiče zmást nebo prostě jen obyčejně „prudit“. Na místech, kde i drobná chybka spustí nepředvídatelný řetězec následků, jdou ohledy na něčí hobby stranou.

Není proto divu, že dron dostává kolem dvanácté minuty přímý zásah ze stříkačky. Jeho majitel následně hasičský sbor žaloval o náhradu způsobené škody, což jen podtrhuje aroganci, s jakou ke svému koníčku přistupuje.

U.S. Forest Service „Když VY létáte, my nemůžeme“, říká informační plakát Lesní správy USA | zdroj: U.S. Forest Service

Že nejde o ojedinělý případ pak dokládá kampaň americké Lesní správy, vyzývající formou plakátů majitele dronů, aby pomocí svých hraček nenatáčeli lesní požáry a nezamezovali tak přístup do oblasti helikoptérám, které může i malý bezpilotní stroj vážně ohrozit.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články