Dlouhá a pomalá smrt. Vědci už vědí, kdy zanikne vesmír

11. 8. 2015 – 18:42 | Vesmír | art | Diskuze:

Dlouhá a pomalá smrt. Vědci už vědí, kdy zanikne vesmír
Snímek zachycuje různé vlnové délky záření typické galaxie při sběru dat v rámci projektu GAMA | zdroj: ICRAR/GAMA AND ESO

Čeká nás temná a studená budoucnost. Tedy přesněji řečeno to čeká vesmír. Astrofyzici poprvé spočítali rychlost, s jakou vyhasíná, a odhadli tak dobu jeho úplného zániku. 

O tom, že vesmír pomalu umírá, se ví už delší dobu. Astronomům z projektu Galaxy and Mass Assembly (GAMA) se teď ale podařilo stanovit rychlost jeho zániku.

Vycházejí z analýzy záření 220 tisíc galaxií. Pozorování prováděli s pomocí nejsilnějších a nejmodernějších teleskopů - Anglo-australský teleskop, VLT, VISTA, ASKAP. Data získali také z orbitálních teleskopů GALEX, WISE či Herschelovy vesmírné observatoře.

Od zrození prvních hvězd zhruba 150 milionů let po Velkém třesku, který vytvořil veškerou hmotu ve vesmíru, jaderná fúze v jejich jádrech přeměňuje hmotu v energii, díky níž hvězdy září. Jenže hvězdy nezáří donekonečna. Nakonec jim dojde palivo a umřou.

Maximum svého záření už hvězdy podle odborníků přesáhly. Nevědí sice, kdy přesně dosáhlo jejich záření vrcholu, intenzita jejich záření nicméně za poslední dvě miliardy let klesla dvojnásobně. Poslední hvězdy, červení trpaslíci, zhasnou za zhruba 100 trilionů let.

Ve vesmíru pak zůstanou jen černé díry, neutronové hvězdy, bílí a hnědí trpaslíci a také poslední studené planety. Za kvadrilion let už planety nebudou existovat a za 10 kvadrilionů let neutronové hvězdy a trpaslíci splynou s obřími černými dírami, které zaniknou za zhruba 1099 let v důsledku Hawkingova záření.

Zdroje:
news.sciencemag.org

Nejnovější články