Chodíte pomalu? Patrně máte nakročeno k smrti

20. 10. 2019 – 16:04 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Chodíte pomalu? Patrně máte nakročeno k smrti
Beatles na nejslavnějším přechodu světa na Abbey Road. To bylo v roce 1968, kdy Johnovi, Ringovi, Paulovi a Georgeovi bylo pod třicet. Takové ostré tempo by vám však mělo vydržet i po čtyřicítce | zdroj: Profimedia

Pokud berete procházky vlažným tempem, můžete rychleji zestárnout.

Procházky jsou pokládány za zdraví prospěšnou aktivitu. Nedávno se objevila studie doporučující alespoň 38 minut denně strávených touto aktivitou (tady).

Z chůze však lze zjistit i víc o lidském zdraví, než jsme dosud tušili.

Chůze jako indikátor

Nová práce pod vedením Line J. H. Ramussenové z Dukeovy univerzity odhalila, že lidé, kteří v nižším věku chodí pomaleji, mají statisticky vyšší šanci na rozvoj neurodegenerativních chorob a dřívější úmrtí.

zdroj: YouTube

Studie je založena na pozorování 900 Novozélanďanů po dobu 40 let. Výzkumníci prozkoumali data lidí ve věku kolem 45 let z hlediska rychlosti běžné chůze. Rovněž je zajímalo 19 biomarkerů určujících rizikové faktory – například krevní tlak, ale i kvalitu chrupu.

Část testovaných lidí byla rovněž skenována na magnetické rezonanci. Právě novější skeny mozku na magnetické rezonanci odhalily, že někdejší pomalejší chodci mají dnes častější výskyt znaků souvisejících právě s horším výkonem mozku.

Co z toho vyplývá?

Výsledky v zásadě naznačují, že lidé, kteří chodili již ve věku 45 let pomalejším tempem, měli typicky vyšší riziko rozvoje degenerativních chorob a dřívějšího úmrtí.

profimedia-0272225062walkslow S takovým loudavým tempem zestárnete rychleji | zdroj: Profimedia

Ne, že by pomalejší tempo bylo samo o sobě důvodem horšího zdraví. Pomalejší chůze je ale zřejmě indikátorem horší kondice, která se může podepsat právě na včasnějším rozvoji neurodegenerativních chorob a obecném "rychlejším" stárnutí.

Včasná léčba je levnější

Studie se nezabývala pomalejší chůzi seniorů. Rozeznávala riziko rozvoje problémů už u lidí, kteří chodili pomaleji ve věku od 40 let výš.

"Je zarážející, že rozdíl je znát již u lidí ve věku 45 lidi, nikoliv starších ročníků, na které se obvykle zaměřují obdobné studie," řekla ke své práci neuroložka Rasmussenová.

Výsledek je každopádně zajímavý. Naznačuje možnost preventivně odhalit rizikové pacienty roky před rozvojem problémů. Včasnější léčba by se pak projevila i nižšími náklady na zdravotní péči.

Lze si představit aplikaci v mobilním telefonu, která může zaznamenávat tempo chůze (takové ostatně již existují) a v případě výsledků naznačujících riziko rozvoje problémů, odkázat uživatele k odborníkům.

Studie byla publikována v žurnálu JAMA Network Open.

Nejnovější články