Češi volají do boje proti světelnému smogu

18. 7. 2014 – 16:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Češi volají do boje proti světelnému smogu
Vítězný snímek z fotografické soutěže na téma světelné znečištění | zdroj: Marek Javor

Kdy naposledy jste viděli noční nebe v celé jeho kráse, opásané Mléčnou dráhou, táhnoucí se přes celou oblohu? Pokud žijete v městské zástavbě, takový pohled je vám nejspíš zcela cizí. Důvodů vrátit městům noční oblohu je ale celá řada.

Nejde totiž jen o estetickou hodnotu hvězdného nebe, ke kterému rádi zaklánějí hlavy hvězdáři. Světlo z pouličních lamp, výloh, reklamních billboardů nebo také osvětlených památek se slévá dohromady do tzv. světelného smogu – a ten lidskému zdraví neprospívá podobně, jako jeho známější „kolega“ v ovzduší.

Právě světelnému smogu vyhlásili válku nadšenci kolem stránky svetelneznecisteni.cz, kteří teď sbírají peníze na další osvětu veřejnosti skrze portál Hithit. Cílových padesát tisíc plánují využít na další pořádání tzv. Noci vědců, což je astronomická obdoba oblíbených muzejních nocí. Vedle toho se z vybraných peněz zaplatí výroba informačních letáků, videí a také vzdělávací programy pro školy, které účastníci projektu plánují oslovit.

zdroj: YouTube

Co přesně si parta bojovníků se světelným znečištěním od své osvěty slibuje? Především lepší povědomí o možnostech, jak účelně změnit současnou praxi. Efektivnější svícení totiž dává smysl nejenom z astronomického, ale především z ekonomického hlediska – plýtvání světlem je stejně krátkozraký zlozvyk, jako plýtvání vodou nebo teplem.

Pokud se rozhodnete sympatický projekt podpořit, můžete si vybrat ze sedmi odstupňovaných finančních příspěvků a sedmi odměn, které za svůj příspěvek obdržíte. Do konce sbírky ještě zbývá více než měsíc, ale už teď držíme v redakci palce a přejeme co možná největší úspěch. Jak totiž říkal americký básník a esejista Ralph Waldo Emerson: „Pokud by člověk pocítil osamění, nechte ho pohlédnout na hvězdy. Záře těch nebeských světů ho odděluje od nízkosti ducha.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články