Astronauti si na Marsu mohou připíjet červeným vínem. A budou fit!

7. 8. 2019 – 0:25 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Astronauti si na Marsu mohou připíjet červeným vínem. A budou fit!
Vědci řeší, jak zařídit, aby astronautům nezakrněly svaly dřív, než dorazí na Mars. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vesmírný závod o Měsíc a Mars zrychluje a výzkumníci z Harvardu se starají o to, jak zajistit, aby vítězové byli po dosažení cíle schopni pohybu. Na webu Frontiers in Physiology vyšla studie o tom, že sloučenina resveratrol, která se nachází v červeném víně, zachovává svalovou hmotu a sílu u potkanů vystavených simulaci gravitace Marsu.

Ve vesmíru svaly i kosti oslabují. Podle doktorky Marie Mortreuxové – hlavní autorky studie z Harvardské zdravotní školy, se po třech týdnech ve vesmíru svaly soleusu (šikmé svaly lýtkové) zmenší o třetinu. To je doprovázeno ztrátou svalových vláken, které jsou potřebné pro vytrvalost.

Aby mohli astronauti bezpečně operovat na vzdáleném Marsu, bude nutné najít způsob, jak zmírnit účinky úbytku svalstva.

"Stravovací strategie by mohly být klíčové," říká Mortreuxová. "Zejména proto, že astronauti letící na Mars patrně nebudou mít přístup ke cvičebním strojům rozmístěným ve vesmírné stanici ISS.

Pomoci by však mohl resveratrol, který se běžně nachází v hroznech a borůvkách. Sloučenina byla testována pro své protizánětlivé, antioxidační a antidiabetické účinky. Ukázalo se, že resveratrol zachoval svalstvo i kosti během analogické mikrogravitace u potkanů.

Experiment s potkany

Aby vědci napodobili gravitaci na Marsu, použili metodu, se kterou přišla Mary Bouxseinová z Beth Israel Deaconess Medical Center. Potkany výzkumníci vybavili postrojem a za řetěz je zavěsili ze stropu klece. Samci potkanů byli vystaveni zatížení Země a Marsu po dobu dvou týdnů. V každé skupině dostala polovina potkanů resveratrol podávaný ve vodě, ostatním byla přidělena obyčejná voda.

Výsledky byly přesvědčivé. Simulovaná gravitace Marsu způsobila u potkanů bez resveratrolu úbytek objemu lýtek, snížila hmotnost svalů a obsah vlákniny. Potkani s resveratrolem sílu předních i zadních končetin neztratili.

Resveratrol téměř zachránil svalovou hmotu (soleus a gastrocnemius) a snížil ztrátu svalových vláken. Ochrana však nebyla stoprocentní. Sloučenina zcela nezachránila průřezovou plochu průměrných vláken soleus a gastrocnemius.

A co sušené švestky?

Předchozí výzkumy resveratrolu mohou tohle zjištění vysvětlit. "Pravděpodobným faktorem je citlivost na inzulín," vysvětluje Mortreuxová.

Léčba resveratrolem podporuje růst svalů u diabetických nebo nezatížených zvířat zvyšováním citlivosti na inzulín a absorpci glukózy ve svalových vláknech. "To je důležité pro astronauty, o nichž je známo, že si během kosmického letu vyvíjejí sníženou citlivost na inzulín," upozorňuje Mortreuxová.

K dalšímu testování se budou používat další antioxidační zdroje, jako jsou například sušené švestky.

Podle Mortreuxové jsou nutné další studie pro výzkum zapojených mechanismů a účinků různých dávek resveratrolu u mužů i žen. Navíc bude důležité potvrdit, že astronautům, kterým jsou během vesmírných misí podávány různé léky, nehrozí škodlivá interakce resveratrolu.

Studie byla publikována na Frontiers in Physiology.

Nejnovější články