Asteroid, který může ohrozit Zemi, zachycen zblízka ve videu

9. 5. 2020 – 21:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Asteroid, který může ohrozit Zemi, zachycen zblízka ve videu
Mechanické rameno sondy Osiris-REx nad povrchem asteroidu Bennu | zdroj: Profimedia

Jedinečný pohled na asteroid z výšky pouhých 65 metrů zveřejnila americká vesmírná agentura NASA. Jako byste temný kolos měli na dlani. Přesvědčte se!

Americká Sonda OSIRIS-REx se před několika dny přiblížila na několik desítek metrů k tajemnému asteroidu Bennu. Během manévru nacvičovala odběr vzorků.

Bennu je asteroid o průměru pěti fotbalových hřišť, jehož dráha protíná oběžnou dráhu Země. Patří mezi jedenáct planetek, které mohou ohrozit naši planetu.

Astronomové spočítali, že v září 2135 by Bennu mohl zasáhnout Zemi. Pravděpodobností odhadli na 1 ku 2700. Vypadá to jako mizivé riziko, jenže v kategorii vesmírných kolizí platí za nezanedbatelné.

Takto vypadá kolos Bennu z výšky 65 pouhých metrů:

zdroj: YouTube

Na záběru je vidět rameno, které bude v srpnu sbírat vzorky půdy.

Ještě před nácvikem přibližovacího manévru klesla sonda, která planetku Bennu obíhá už půldruhého roku, do výšky 600 metrů a pořídila záběry povrchu. Vědci ho přirovnávají k asfaltové silnici za horkého dne. Je tmavý a pohltí většinu světla, které mění na teplo.

zdroj: YouTube

Následující obrázek popisuje manévr ostrého sestupu a odběru vzorků půdy.

Odběr pomocí sběrné hubice bude trvat pět sekund. Hubice v rameni se 25. srpna přisaje k povrchu a sebere několik desítek gramů půdy. Vzorky uloží do návratového pouzdra, se kterým v roce 2023 přistane v poušti amerického Utahu.

bennu samples Manévr, při kterém bude sonda odebírat vzorky z povrchu komety | zdroj: nasa.gov

Obrázek si pro lepší zobrazení rozklikněte.

Přístroje sondy už na Bennu objevily molekuly obsahující atomy kyslíku a vodíku ve formě hydroxylů. To jsou skupiny atomu vodíku s atomem kyslíku.

Vědci se domnívají, že tyto skupiny jsou přítomny v jílových horninách – to znamená, že planetka Bennu kdysi byla v kontaktu s vodou. Voda byla na mateřském tělese, z něhož asteroid pochází.

zdroj: YouTube

Asteroid Bennu je pro vědce zajímavý tím, že je bohatý na uhlík. Dá se proto předpokládat, že se na něm dají najít stopy, které leccos napoví o vzniku života.

V minulých letech však byl Bennu spíše zmiňován jako hrozba pozemskému životu. Náraz půlkilometrového a na Zemi 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vyhladit veškerý život. Jeho dopad by se svou silou rovnal explozi 80 tisíc atomových bomb svržených na Hirošimu.

aaa Kolos Bennu | zdroj: nasa.gov

Vědci z NASA a Národního úřadu pro jadernou bezpečnost předložili plán na projekt s názvem HAMMER. Jeho cílem je v případě reálné hrozby nasměrovat na asteroid plavidlo naložené jadernou municí. Její výbuch by měl těleso rozmetat.

Zdroje:
nasa.gov

Nejnovější články