Archeologové odhalili vraždu z doby železné

20. 7. 2020 – 15:08 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Archeologové odhalili vraždu z doby železné
Kostra zavražděného nebo rituálně popraveného muže, který žil před 2 500 lety. | zdroj: HS2

Kopnete do země a odhalíte vraždu starou více než dva tisíce let. Právě to se stalo při rutinním archeologickém průzkumu před stavbou vysokorychlostní železniční trati.

Tým archeologů, který prováděl terénní průzkum před výstavbou britské rychlostní železnice HS2, ohlásil sérii nálezů ze života předků v době železné a kamenné severozápadně od Londýna. Výzkumníci v oblasti farmy Wellwick odhalili například vraždu z doby před naším letopočtem, ale také místo posledního odpočinku vysoce postaveného pohlavára. 

Pohnutá ostrovní historie

Farma ve Wellwicku sice nemůže popsat celé dějiny Británie, ale série nedávných objevů ukazuje pohnutou ostrovní historii. Ne nadarmo byla oblast farmy osídlena již dávno – úrodné území bylo vždy oblíbeným místem pro zemědělce.

19-PRoW-Wen55-north-Feb.2020-27_30 Archeologické naleziště v oblasti Wellwicku. | zdroj: HS2

Zřejmě nejmladším objevem archeologů při nedávném průzkumu před zahájením prací na železnici HS2, která spojí Londýn s Birminghamem, Manchesterem a Leedsem, je 2500 let stará kostra dospělého muže. Nalezli ji pohřbenou s hlavou vůči zemině a svázanýma rukama. To naznačuje buď vraždu, anebo rituální popravu.

"Smrt člověka z wellwické farmy pro nás zůstane záhadou," řekla archeoložka Rachel Woodová stanici BBC. "Ale neexistuje mnoho jiných důvodů, jak skončit na dně příkopu se svázanýma rukama a obličejem do země."

Přesnou odpověď se asi nikdy nedozvíme, možná ale více o smrti napoví analýza kostí, která ještě nebyla ukončena.

Olověná rakev i druhé Stonehenge

Archeologové při odkrývání půdy nalezli také důkazy o trvalém osídlení jak z doby železné (700 až 300 let před naším letopočtem), tak kamenné (tři miliony až čtyři tisíce let před Kristem) – pozůstatky dřevěných budov, zvířecích kotců, anebo odpadních jam.

Roman-lead-burial-777 Významný hodnostář pohřbený v olověné rakvi. | zdroj: HS2

Ostrované obývali Wellwick během obou epoch. Teprve po příchodu Římanů se přesídlili do Wendoveru – sám Wellwick ale stále používali jako pohřebiště i farmu.

Zejména pohřebiště zaujalo archeology rakví vysoce postaveného člověka (nejspíše muže) uloženého do olověné rakve. Svého času to musel být mimořádně drahý pohřeb.

Kromě toho archeologové odhalili pozoruhodné zbytky kruhového monumentu z dřevěných sloupků, který připomíná Stonehenge a dokládá důležitost tohoto místa.

Zaváto pískem času

Monument prozatím datován nebyl, dendrologická analýza ale patrně ukáže, že jeho věk sahá hlouběji do minulosti, do období megalitických staveb.

3 Neolitický dřevěný kruh. | zdroj: HS2

Odpovědi na to, kdo zemřel pět století před naším letopočtem, čí tělo leží v olověné rakvi a co se odehrávalo v dřevěném kruhu v různých etapách Wellwicku, patrně nikdy nebudeme znát detailněji. Analýzy nejspíše zjistí víc o charakteru života i smrti některých lidí, je však nasnadě, že většinu dějin wellwické oblasti zavál písek času.

Přesto je povzbudivé, že alespoň fragmenty tohoto osídlení se podařilo objevit a zachovat.

Nejnovější články