Když není k mání vhodná samice... Sex makaka se srnou překvapil vědce

17. 2. 2017 – 17:31 | Příroda | roj | Diskuze:

Když není k mání vhodná samice... Sex makaka se srnou překvapil vědce
Repro | zdroj: YouTube.com

Případy, kdy se lachtani páří tučňáky, jsou poměrně časté, ale rozhodně nejde říct, že by šlo o dobrovolný sex. Na rozdíl od trochu neortodoxního partnerského vztahu mezi makaky a srnami jelena siky, který překvapil vědce. Srna nejenže od sebe opici neodhání, ale ještě po něm "uklidí". 

Je to poprvé, co zoologové zaznamenali dobrovolný sex mezi dvěma zvířaty zcela odlišných druhů. Dosud byly známé jen případy páření mezi úzce příbuznými druhy, kde zpravidla jeden z páru špatně rozeznal svůj druh. Pokud šlo o odlišné druhy, šlo o sexuální agresi jako zmiňované znásilňování tučňáků lachtany.

O to zajímavější je vztah mezi samci makaka a srnami. Vědci takové dvojice nachytali už dříve, mysleli si ale, že jde o další příklad sexuální agrese. Konkrétní "partnerské soužití" jim ukázalo, že může být založený i na dobrovolné bázi.

zdroj: YouTube.com

Natočený samec se pokušel o sex s více srnami, až našel takovou, která měla pro jeho chování pochopení. Souhlas s jeho konáním následně vyjádřila i slízáním spermatu, které zanechal na jejích zádech. Samec si ji naopak chrání a odhání od ní další členy své tlupy, se kterou srnka žije.

Vědci si podivné chování vysvětlují primátovou partnerskou deprivací, která podporuje teorii, že podobné chování vykazují zvířata nemající přístup k samicím. To, že k sexu dochází dobrovolně, považují za projev poněkud zvláštní "hry".  

Podle další teorie může jít o způsob, jak se nezkušený samec učí pářit, což ale vědci vyvracejí, protože primáti žijí v tlupách a chování se tak učí od sebe navzájem. Navíc v případě pouze krátkodobé absence samic samci častěji sáhnou k masturbaci či homosexuálnímu chování.


Zdroje:
Independent, Science

Nejnovější články