Chcete si udělat meziplanetární procházku? Již brzy to půjde hned za Prahou

21. 9. 2016 – 19:05 | Vesmír | Julie Nováková | Diskuze:

Chcete si udělat meziplanetární procházku? Již brzy to půjde hned za Prahou
Záběr z videa popisujícího záměr na zřízení planetární stezky | zdroj: tisková zpráva

Chtěli jste se někdy na vlastní oči podívat, jak by vypadala naše sluneční soustava v realistickém měřítku, kdybychom ji sami mohli projít od Slunce až po vzdálené trpasličí planety? V Česku snad zanedlouho vyroste nová planetární stezka, a to hned za Prahou podél Vltavy. Na její stavbě se může podílet kdokoli a přispět i k přidání více kosmických těles.

Planetární stezka je zmenšeným modelem sluneční soustavy, typicky v měřítku okolo 1:1 miliardě km. Zdá se vám to jako neskutečné měřítko? Země se od Slunce nachází 150 milionů km, Mars asi 225 milionů, nejbližší plynný obr Jupiter už 750 milionů kilometrů. Představit si podobné vzdálenosti a navíc ještě vzájemné velikosti Slunce, planet a trpasličích planet není jednoduché. Právě tuto představu ale planetární stezky poskytují.

V ČR dosud existují stezky v Hradci Králové, Záměli v Podorlicku, Proseči a Opavě. V Praze a jejím okolí zatím nebyla postavena žádná, a právě to by měl změnit současný projekt planetární stezky povodím Vltavy od přívozu Zámky-Sedlec k přívozu Máslovice-Libčice nad Vltavou.

Jedinečná je svým rozsahem co do zobrazené části soustavy: Všechny doposud existující stezky v ČR končily Plutem, chystaná stezka na sever od Prahy ovšem návštěvníky zavede celkem k sedmi trpasličím planetám namísto jediné a zahrne Orcus, Pluto, Haumeu, Quaoar, Makemake, Eris a dokonce i vzdálenou Sednu, jejíž výjimečně protáhlá dráha je velkou vědeckou hádankou a mimo jiné přispěla k hypotéze o existenci další hmotné planety v dálavách naší soustavy.

Sonda New Horizons, která nám loni přinesla dechberoucí snímky Pluta a jeho měsíců, putuje k dalšímu menšímu tělesu a po cestě má naplánováno alespoň vzdálené snímkování trpasličí planety Quaoar.

Trpasličí planety, jejichž objevů stále přibývá, jsou nesmírně zajímavými tělesy a je dobře, že nová planetární stezka ukáže i je. Díky výhodné poloze na turistické cestě podél Vltavy navíc bude od jednoho tělesa téměř vždy dobře vidět k dalšímu, což usnadní přehled o vzdálenostech a velikostech v naší soustavě.

Projekt momentálně sbírá příspěvky na stavbu na crowdfundingovém serveru Startovač, přičemž přispívající se mohou těšit nejen z dobrého pocitu z toho, že pomáhají s popularizací vědy, ale z i knih o Měsíci, ze svých jmen na informačních tabulích u jednotlivých planet, triček a dalších odměn.

V případě překročení cílové částky autoři projektu uvažují o jeho rozšíření například osvětlením těles, tabulkami ve více než dvou jazycích (počítá se s češtinou a angličtinou) či přidáním měsíců planet, což by v rámci ČR bylo unikátní a v rámci světa by se zařadila mezi hrstku takto podrobných planetárních stezek.

Stavbu s povolením Povodí Vltavy zaštiťuje KosmoKlub, spolek dlouhodobě popularizující vědu a kosmonautiku. Doufejme tedy, že projekt, který už teď má velmi slibně nakročeno, vyjde a už brzy se po stezce budeme moci sami projít – a právě teď to každý z nás může umožnit.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články