Bradu má jeden jediný tvor na světě. A nikdo neví proč

29. 7. 2016 – 21:43 | Člověk | Vojtěch Ondráček | Diskuze:

Bradu má jeden jediný tvor na světě. A nikdo neví proč
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Čím se liší lidé od ostatních zvířat? Schopností řeči, že umí poskládat Rubikovu kostku, nebo letět do vesmíru? Existuje mnohem prozaičtější věc, která nás činí výjimečnými ve zvířecí říši - brada. Žádný jiný tvor na zemi ji nemá a vědci stále nedokázali přijít na to, k čemu vlastně taková brada je.

Brada není nic jiného než zvláštní výstupek na konci spodní čelisti. Je to zvláštní, ale neexistuje žádné jiné zvíře, které by bradu mělo. Ani opice, které jsou nám nejpodobnější, brady nemají. Spodní čelist šimpanzů a goril totiž od předních zubů směřuje rovnou dozadu. Musíme se smířit s tím, že minimálně ve sluneční soustavě drží na brady monopol Homo erectus.

"Je to opravdu zvláštní, že brady mají pouze lidé," říká evoluční antropolog James Pampush z Dukeovy univerzity. "Když přemýšlíme, co nás lidi činí skutečně výjimečnými, nejsou to ani velké mozky, ani bipedalismus, protože nám nejbližší druhy je mají také. Ale nemají brady," dodává. I když je máme každý různě velké a u některých lidí bychom přísahali, že snad bradu ani nemají, přesto máme v životě aspoň jednu jistotu - brady mají všichni lidé.

Ale k čemu nám jsou vůbec dobré? Vědci vytvořili za poslední století bezpočet hypotéz, které přezkoumal Pampush se svým kolegou Davidem Gaeglingem. "Jenže vždy najdete jeden nebo více důvodů, proč jsou všechny hypotézy špatné," tvrdí Pampush.

Výpomoc při žvýkání

Asi nejrozšířenějším vysvětlením je představa, že brada pomáhá při žvýkání, protože snižuje fyzickou námahu čelisti. Pampush ale zjistil, že nic není vzdálenější pravdě. Brada naopak překáží. Při žvýkání se zvyšuje tlak na spojnici mezi polovinami čelistí. Při kousání bychom potřebovali mít pevnější vnitřní část této spojnice, než vnější v podobě brady. Popravdě, ideální by byl opak brady. Pampush už ale nechává na naší fantazii, jak by taková zvláštnost měla vypadat.

Hlasový nástroj

Jiní vědci šli na věc takříkajíc od lesa. Kromě brady nás od zvířat odlišuje schopnost řeči, tudíž brada souvisí s mluvením. Tím veškerá spojitost a logika končí. Tvrdá kost pod čelistí nemá žádné rezonanční vlastnosti, ani nijak nesnižuje tlak vytvářený při mluvení. Navíc ostatní savci jsou schopni vydávat zvuky i bez brady. A popravdě řečeno, někteří lidé mají tendenci se během mluvení za bradu držet, takže jim ve výsledku není rozumět už vůbec.

Tajný sex-appeal

Když jsou evoluční vědci v úzkých, vytáhnou kartu sexuální přitažlivosti. Proč mají muži větší brady než ženy? Protože je činí pro něžné pohlaví atraktivnějšími. Potud hypotéza. Těžko říct, jestli brada má být podobným sexuálním ornamentem jako parohy u jelena, nebo ocas u páva. Ani největší šarlatáni si netroufají podle brady odhadovat sílu a zdraví člověka. Evoluce by navíc byla trochu šílená, protože bradami obdařila obě pohlaví. I když může mít pro někoho velikost a tvar brady druhého pohlaví velký význam, pořád nevysvětluje její existenci.

Boxerská výbava

Pokud se zabýváte evolucí, nemůžete vynechat Darwina. Jeho evoluční teorie inspirovala řadu vědeckých hypotéz, které vysvětlují bradu jako součást přirozeného výběru. Jakou roli hraje brada při uplatňování práva silnějšího? Údajně pomáhá vychýlit úder do obličeje.

Jenže brada z fyzického hlediska nemá schopnost rozptýlit rovnoměrně tlak úderu a tím pádem hrozí zlomení čelisti. Lepší ochranou před zraněním by bylo krytí čelisti kolem dokola. Ale v tomto ohledu nás evoluce ušetřila, takže můžeme mluvit, jíst a být atraktivní pro druhé pohlaví jako dosud.

Pomalejší evoluční přebytek

Když se člověk naučil vařit a zpracovávat jídlo, s menším nárokem na naše zuby klesl i jejich počet. Postupně se zatáhly zpět do obličeje a brada se zatím nestihla tomuto vývoji přizpůsobit. Když si mneme bradu, dotýkáme se podle této teorie naší evoluční historie. Problém této hypotézy je v tom, že nedokáže vysvětlit, proč se nezvládla zmenšit spodní část čelisti, ale horní ano. Možná se toho dočkají naši následovníci, ale to už nezjistíme.

Podobně jako u ostatních hypotéz není možné tyto teorie nijak ověřit. Podle Pampushe bychom si ale z tolika konkurenčních hypotéz neměli nic dělat. Jedna funkce brady je jasná už nyní, upozorňuje odborník - usvědčuje totiž vědce z jejich vlastního interpretace evolučního vývoje. Každé vysvětlení prozrazuje orientaci vědce jen na určitou část skutečnosti, z níž potom hledá argumenty vše ostatní. Otázkou je, zda si během svého bádání ...mnou bradu.

Zdroje:

Nejnovější články